Внимание! Вижте какви опасности крият най-популярните храни

0

Тези продукти присъстват на трапезата на всеки българин, но малцина знаят, че те крият сериозни рискове. Особено, ако не се консумират по правилния начин. Затова от Temi решихме да съберем най-големите рискове, които най-популярните родни хранителни продукти крият.

Месото – статистиките показват, че 29% от смъртните случаи у нас, причинени от заболявания, се крият именно в месото.

В случая дори не говорим за пилешкото, за което от години се спекулира, че е пълно с хормони. Малцина са наясно, че неправилната термична обработка за различните видове меса, може да доведе до неприятни последствия за здравето.

Така например, говеждото и свинското трябва да се готвят при температура от 145 градуса, домашните птичи – на 160 градуса, а каймата и ястията с кайма – също на 160 градуса.

При правилно готвене вредните бактерии и вещества изчезват, което означава, че месото не става вредно.

Друг потенциално рисков продукт са суровите млечни продукти. Мнозина смятат, че суровото прясно мляко е много по-вкусно от пастьоризираното. Само че в него се съдържат редица патогенни бактерии, които могат да влязат в тялото ни заедно със суровото мляко, затова и ползите от него са съмнителни. 

Нещо повече, много хора се разболяват точно поради консумацията на млечни продукти. Ястията на базата на непреработено мляко също могат да бъдат опасни. Например домашно приготвен сладолед, кисело мляко и т.н.

Пастьоризацията убива вредните микроорганизми, което пък прави млякото безопасно за консумация.

Суровите зеленчуци също влизат в графата на рисковите храни. Всички са чували, че суровите зеленчуци, по-специално зелените, отлично почистват организма и като цяло са здравословни. Но има едно „но“: топлите и влажни условия са „добри“ за отглеждане на зеленчуците, но такива условия са идеални и за размножаване на патогенни бактерии.

Най-податливи на заболявания, причинени от сурови зеленчуци, са децата, бременните жени и възрастните хора. 

Преди да хапнете някой зеленчук се уверете, че е добре измит. Най-добре ги накисвайте поне за един час преди консумация.

Картофите също крият опасности. При продължително съхранение на топло и светло място картофите започват да произвеждат химическото вещество соланин. 

В големи дози то може да причини замайване, гадене и неврологични проблеми. 

Ето защо, ако забележите зелени петна по картофа, по-добре е да ги отрежете преди готвене. 


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече