Мит или истина? Помага ли ни ябълковият оцет да отслабнем? (+ Още неочаквани ползи от него)

0

Разпространен факт е, че 1 лъжица ябълков оцет на ден понижава наднорменото тегло. Дали това обаче наистина е така, проучи temi.bg.

Нови изследвания показват, че приемът на лъжица ябълков оцет на ден няма как да понижи наднорменото тегло, както и не е достатъчен, за да прочисти организма от токсини.

И все пак, не зачерквайте оцета от менюто си, тъй като той има редица полезни качества, които могат да повлияят положително на организма в определени ситуации.

На първо място, оцетът е от съществено значение за хората, страдащи от захарен диабет. Оцетната киселина неутрализира ферментите, участващи в разпадането на въглехидратите, вследствие на което те се усвояват по-бавно.

А това, от своя страна, възпрепятства повишаването на нивата на глюкоза в кръвта. Но този ефект на оцета, особено ябълковият, се проявява и е изразен само по отношение на лесно усвоимите въглехидрати.

Той не влияе на усвояването на пълнозърнестия хляб и на продуктите, богати на съединителна тъкан.

Ако в крайна сметка планирате обяд или вечеря с по-голямо количество въглехидрати, добавяйте в ястията по малко оцет. Това не само ще им придаде по-приятен вкус, но и ще намали усещането за тежест след обилното похапване.

Освен това оцетът, тъй като е киселина, облекчава храносмилането на белтъчните продукти и повишават усвояването на калция от храната. Най-удачно е да забравите майонезените и други подобни дресинги за салатите си и да ги овкусявате само с малко оцет и зехтин. Това ще намали калоричността им.

Въпреки полезните си свойства, не злоупотребявайте с тази подправка, за да избегнете следните неприятни последствия. Тъй като прекомерната консумация на оцет може да има точно обратен ефект върху организма.

На първо място, може да наруши храносмилането. Твърде много оцет, приет наведнъж, може да доведе до това храната да остане дълго време в стомаха. Това ще предизвика тежест, а възможно е и прилошаване, главоболие и дори повръщане. Да, оцетът понижава апетита, но значително влошава състоянието на човека. Един от страничните ефекти при продължителен прием на оцет е разрушаването на зъбния емайл.

Заради киселинността си, оцетът може да “изгори” лигавиците в стомашно-чревния тракт, както и да доведе до тяхното хронично дразнене.

Оцетната киселина може да повлияе действието на някои лекарствени препарати, особено на тези против високо кръвно налягане и онези, приемани от диабетиците. Затова не злоупотребявайте с тази подправка, ако приемате подобни медикаменти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече