Безсънието ни убива (Вижте как да подобрим качеството на съня си)

0

Следващият път, когато кажете, че „умирате“ за сън, знайте, че всъщност можете да се окажете много прави. Безсънието прави така, че деня на смъртта ви да дойде много по-рано от очакваното, шегуват се специалистите. Не случайно някои медици твърдят, че то е един от най-тихите и незабележими убийци на съвременния човек.

Хроничното лишаване от сън увреждат мозъчните функции повсеместно – забавя се способността за обработка на информация, убива се творческия потенциал, решенията се взимат по-трудно, концентрацията намалява, раздразнителността обаче се увеличава, а стресовите хормони скачат двойно и дори тройно.

Това твърдят учените от Медицинския институт към университета в Харвард. Според тях отрицателните ефекти от безсънието са толкова много, че в сравнение с него алкохолизмът и тютюнопушенето могат да бъдат обявени за „полезни навици“.

В интерес на истината ние добре знаем, че сънят е онзи период от денонощието, които дава възможност на мозъка да си „отдъхне“. Последните проучвания в тази област обаче дават първите преки доказателства за това. Установено е, че когато спим мозък чисти токсичните протеини от невроните, които се отделят през деня, когато човек е активен. За съжаление сивото ни вещество може да ги отстрани единствено докато гушкаме възглавницата.

Ето защо медиците твърдят, че когато не спим достатъчно, токсичните протеини остават в клетките на мозъка, предизвикват хаос и понижават способността за трезва мисъл. За съжаление това не може да бъде поправено с увеличаване броя на кафета през деня или взимането на наркотични вещества.

Липсата на сън отключва най-различни здравословни проблеми – инфаркт, инсулт, диабет, затлъстяване и много други. В основата на всички тези диагнози е производството на прекалено високи нива на стресови хормони – един от тях е кортизола. Специалистите са категорични, че излишък му има множество негативни ефекти върху тялото – понижава имунитета, състарява, намалява нивата на тестостерон при мъжете и т.н.

Освен това липсата на сън компрометира способността на организма да преработва въглехидратите и да контролира приема на храна през деня. Но това не е всичко. Безсънието прави хората по-гладни, защото в будно състояние се произвеждат по-високи нива на хормона грелин, отговарящ за апетита. По време на сън пък се повишават нивата на хормона лептин, които дава усещането за ситост. Хората, които спят по-малко от 6 часа на нощ, са 30% по-дебели от тези, които спят между 7 и 9 часа на нощ.

Специалистите дават и някои съвети за това, как можем да подобрим заспиването и самото качество на съня, за да се чувстваме бодри и концентрирани на следващия ден. Като за начало можем да ограничим следобедните кафета.

За кофеина се знае, че е мощен стимулант, който увеличава производството на адреналин и блокира сънотворни химикали в мозъка. Малцина обаче са наясно, че той има 6-часов период на полуразпад, което означава, че две кафета на ден са напълно достатъчни. За да не пречат на заспиването, те трябва да се изпиват до 16 часа.

Освен това е добре да се знае, че слънцето излъчва т.нар. „синя светлина“. Тя води до спиране на производството на мелатонин, т.е. с първите лъчи човек се буди. Привечер слънцето губи своята синя светлина и това отключва хормона на съня. Проблемът е в това, че лаптопите, таблетите, телевизорите и мобилните телефони също излъчват тази синя светлина.

Ако човек си гледа телефона или работи на таблета си до късно през нощта, това води до намаляване производството на мелатонин. Затова избягвайте тези устройства след 22 часа, съветват ни още медиците.

И третият полезен съвет е свързан с наличието на шум. За съжаление голяма част от хората имат малки деца или шумни съседи, които могат да ги събудят през нощта. Но има и такива дразнители, които могат да бъдат контролирани. Например, ако партньорът ви хърка, трябва да спите в отделни стаи. Желателно е също така да изключваме звука на телефона след 22 часа, за да не се сети някои да ни потърси точно когато сте заспали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече