Искате качествен парфюм? Вижте как да разпознаете оригинала от ментето

0

На българския пазар се предлагат много парфюми-менте. Когато купуваме за себе си или за подарък, особено онлайн, винаги остава нотка на съмнение дали сме си взели оригинал. Ако парфюмът е в промоция, решаваме, че цената е твърде ниска, за да е истински. Ако пък е висока, почваме да се притесняваме, че продавачът цели да ни преметне с надценка. Ето как да проверим дали парфюмът, който сме закупили, е оригинален.

Опаковка

Опаковката е първият елемент от стоката, който забелязваме. Лесно е да разберем дали парфюмът е фалшив, ако има допусната правописна или граматическа грешка в изписването на името или описанието му. Нали не вярвате, че реномирана парфюмерийна къща би допуснала подобен гаф? Огледайте целофана – той трябва да е прозрачен и плътно прилепващ към картонената опаковка. Ако е мъгляв и набръчкан, това следва да изостри вниманието ви.

парфюми менте

Флакон

Следете за произхода на парфюма – намира се на дъното на бутилката и гласи „Made in…”. Въпреки че може да попаднете на менте, върху чиято бутилка е оказан произхода на парфюма, има и други признаци, които да ви подскажат дали той е оригинален или не. Бутилката трябва да е изработена качествено – повърхността й да е гладка, в стъклото да няма мехурчета, надписите да са прецизни, да няма размазани текстове и емблеми. Капачката трябва да прилепва плътно към бутилката и да не пада, ако я обърнете наопаки. Флаконите на имитациите са направени от евтини и некачествени материали. Помпите им са от пластмаса, капсулирани са лошо и често текат.

Аромат и консистенция

Парфюмът в бутилката трябва да е без утайки или разлика в нюансите. В течността не трябва да се виждат мъглявини или частички на дъното на бутилката. Както знаете, уханието на оригинален парфюм е многопластово и се състои от връхни нотки, сърцевина и базови нотки. В ментето няма да откриете тази многопластовост. В най-добрия случай уханието ще напомня за оригинала. Имитациите в началото имат сходен аромат, но до 30 минути нюансът се променя неузнаваемо, а в последствие изчезва.
В никакъв случай не впръсквайте парфюм върху кожата си, ако имате съмнения, че може да е менте, защото не се знае с помощта на какви химични съставки е създаден и доколко са безвредни за човешкото здраве. Имитациите в много случаи предизвикват кожни и дихателни алергични реакции.

Баркод

Много хора си мислят, че баркодът на пафюма показва дали той е оригинален или не. Всъщност не бива да съдим само по това, защото баркодът е най-лесен за фалшифициране. Баркодът на опаковката указва къде и кога е произведена съответната стока. Важно е да се има предвид, че един и същи парфюм може да бъде произведен на различни места и съответно – да има различен баркод.

Цена

Хубавите дизайнерски парфюми са скъпи. Няма как истински аромат да струва под 70 лева за 50 милилитра или под 100 лева за 100 милилитра, а уханията на „Шанел” и „Диор” са по-скъпи с още поне 40%. Всичко под тази цена е фалшификат, предават от Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече