Прочистете черния дроб с 10 храни-чудо (Вижте кои са)
Със застудяването на времето човек започва да се храни с малко по-тежки, мазни и солени храни. Добре би било обаче да помним, че всяко нещо, което слагаме в устата си натоварва черния ни дроб.
Ето защо, специалистите твърдят, че времето е идеално да го почистим от токсини. Особено ако се чувстваме преяли или препили.
Най-малкото, което може да направим за черния си дроб през есента, е да му подсигурим необходимите условия и грижа, за да се самопочисти и възстанови. За целта трябва да наблегнем на тези няколко храни, които имат естествена способност да подпомогнат правилното му функциониране и безупречната му работа.

Ябълки
Отличен източник на пектин – тип разтворими фибри, които подпомагат изчистването на токсини от храносмилателния тракт и намаляват количеството холестерол в кръвта, като по този начин подпомагат функционирането на черния дроб. Освен това, ябълките съдържат малична киселина, която също действа прочистващо на кръвта. Дори само една ябълка дневно е достатъчна, за да окаже благотворно влияние върху работата на черния дроб, но за да сте сигурни, че няма да го натоварите допълните, изберете биологично или органично отгледани.
Лимони
Лимоните също са богати на антиоксиданта D-лимонен, който активира ензимите, спомагащи за изчистването на токсините. В допълнение богатото съдържание на витамин С засилва производството на ензими, които подпомагат храносмилането, а освен всичко това, лимоните засилват и усвояването на минерали от черния дроб. Най-лесният начин да вкарате повече лимони, е като добавите сок и дори нарязани на едни парчета плодове към кана с вода – така едновременно разнообразявате вкуса й, благоприятствате хидратацията на тялото и изчистването на черния дроб.
Грейпфрут
Отличен източник на витамин С, пектин и антиоксиданти, този цитрусов плод също подпомага работата на черния дроб. В това отношение най-полезен е глутатионът, антиоксидант, който спомага за неутрализирането на свободните радикали и изчистването на тежки метали от организма. А като бонус, наличието на флавоноида нарингенин подпомага разграждането на мастните натрупвания.
Прясно изстискан сок от грейпфрут може и да е класика към закуската, но за да извлечете максимални ползи и да си набавите необходимите фибри, по-добре заложете на цял плод.
Авокадо
Авокадото съдържа мощни фитохимикали, които могат да намалят уврежданията на черния дроб – главно благодарение на съдържанието на глутатион, вещество, което съдейства за изчистването от токсини и благоприятства правилното функциониране на органа. Освен това високото съдържание на мононенаситени мазнини в авокадото спомага за намаляването на „лошия” холестерол и увеличаването на „добрия”, като по този начин допълнително подпомага и улеснява работата на черния дроб. Плюс e и че съдържа богато количество витамини, минерали и фитонутриенти, които се грижат за здравето на организма и разграждането на мазнини. Добавете минимум 1-2 авокадо към менюто си седмично.
Ананас
Ананасът присъства в състава на множество нови медикаменти, лансирани на пазара като ензимиq подобряващи храносмилането, ускоряващи метаболизма и подпомагащи процеса на отслабване. Според специалистите обаче е най-добре да се хапва като плод, в натурален вид. Полезен е и прясно изцеденият сок от ананас. Плодът изобилства от витамини и минерали. Не съдържа никакви мазнини. В една шайба ананас се съдържа почти половината дневна доза витамин С, от която се нуждае всеки човек. Наличието на манган пък го правят добър антиоксидант. А това че е нискокалоричен, го превръщат в идеален плод за спазващите диета. За да подпомогнете дейността на черния си дроб добавете към закуската си 2 шайби пресен ананас.
Чесън
Чесънът е полезен за толкова много неща, а едно от тях е работата на черния дроб – той ще работи за активирането на ензимите, които помагат на органа да се изчисти от токсините. Освен това, две от активните му съставки – алицин и селен, спомагат за пречистването на черния дроб и защитата му от вредата, която нанасят остатъчните химикали в организма. И не само – чесънът допринася за намаляването на нивата на холестерола и триглицеридите, което допълнително благоприятства функцията на черния дроб. За да извлечете максимални ползи от чесъна, консумирайте го суров – минимум 2-3 скилидки дневно, а когато готвите, се старайте да го включвате колкото се може по-често.
Куркума
Съдържащото се в жълтата подправка активно вещество куркумин ефективно подпомага прочистването на черния дроб и съдейства за възстановяването на увредените клетки, като същевременно подобрява способността на тялото да разгражда мазнините. За да извлечете здравословните ползи за черния дроб от куркумата, може да смесите 1/4 ч.л. от подправката с 1 чаша гореща вода или мляко, която да пиете два пъти дневно, или просто да използвате куркума по-често в готвенето – вписва се идеално към богато разнообразие от ястия, особено на базата на ориз и зеленчуци.
Цвекло
Един от най-добрите естествени начини да подпомогнете работата на черния дроб, най-вече благодарение на съдържащия се в цвеклото антиоксидант D-Limonene. Освен това цвеклото е изключително богато на растителни флавоноиди и бета-каротен, които допълнително стимулират органа и подобряват функционирането му. И не само – червеното цвекло спомага за прочистването на кръвта, което е допълнителен плюс. Ползите може да извлечете не само от главите на цвеклото, но и от листните части, които се вписват идеално към омлети, супи, салати или задушени зеленчуци.
Броколи
Тъй като са богати на глюкозинолати, броколите могат да спомогат за изчистването на карциногени и други вредни токсини от тялото. Освен това са и богати на фибри, които подпомагат процеса на храносмилане, и съдържат мастноразтворимия витамин Е, който работи като антиоксидант, допълнително поддържащ правилното функциониране на черния дроб.
Орехи
Високото съдържание на аминокиселината L-аргинин в орехите подпомага разграждането на амоняк от черния дроб, а освен това ядките са източник и на глутатион и омега-3 мастни киселини, които допълнително работят в посока процеса на изчистване. Много е лесно да добавите орехи към храненето си – заложете на тях за следобедна закуска, или ги поръсете върху салати или за хрупкава коричка към печената сьомга, например.