Вижте как най-изгодно да се топлим на ток през зимата

0

Най-скъпото отопление в студените дни са печките тип духалки и маслените радиатори, категорични са експертите, разбра Temi.

Те съветват да избягвате тези електроуреди и да ги смените с енергоспестяващи като конвекторите или климатици.

В същото време, през есента мнозина се изкушават да включат духалката, защото е удобна в по-хладните есенни дни, когато парното все още не е пуснато.

Духалките може да стоплят много бързо помещението и да се преместят навсякъде, затова мнозина ги предпочитат, но те могат да вдигнат сметката ви за ток с 30 процента. Освен това, големите търговски вериги вече предлагат тези отоплителни уреди за нищожни суми – такава печка можеш да купиш за 15-20-25 лева, макар и китайско производство.

Всъщност след фурната на печката, това е уредът, който гълта най-много електричество. Според изчисления на специалисти от енергото, месечната сметка за ток ще скочи с между 80 и 90 лева месечно, ако ги включвате за няколко часа през нощта, въпреки, че нощните тарифи са по-ниски.

В най-добрия случай те вдигат сметката с поне с 30 на сто, твърдят от ЧЕЗ България. Нормалното средно месечно потребление на електричество в двустаен апартамент без отоплителни уреди на ток е около 60-70 лева. Заедно с разходите за духалката месечната сметка обаче, във фактурата ви може да скочи до 110-120 лева.

Ако искате да спестите ток, най-добрата инвестиция, която може да направите е в отопление с климатици съвременно поколение. Те осигуряват трансформация на енергията над 1 към 3,5 т. е. за един консумиран от мрежата киловатчас ток да получим топлина за повече от 3,5 киловатчаса.

Сметката за двустайно жилище с климатик, включен денонощно дори в най-студените месеци няма да ви излезе повече от 200 лева.

Изключително рентабилни са и  конвекторните печки с ребра. Те са също изключително енергоспестяващ вариант, защото се самоизключват в момента, в който помещението достигне зададената температура.

Конвекторните уреди имат и едно важно предимство пред климатиците – те са напълно безшумни и няма да ви безпокоят през нощта. Освен това са леки, местят се лесно и са направени елегантно.

Повечето уреди от този тип са много надеждни, произведени са в скандинавските страни, където масово се използват. У нас се продават конвекторни печки, произведени в Швеция. При покупка на този тип уред обаче трябва да изчислите кубатурата, за да отговарят на съответната квадратура на помещението. Ако печката е твърде малка, тя няма да успее да се самоизключи, защото не може да достигне нужната висока температура.

Отоплението на газ също е сравнително икономично, в случай, че котелът не е включен нонстоп. Горивото поскъпна с няколко процента тази година, но въпреки това сметките за домакинствата не са нараснали драстично. Да се грееш на газ през зимата струва малко по-евтино от парното – средно фактурите са за около 140-160 лева за апартамент от 100-ина квадрата при икономично ползване.

За тези, които все още се топлят на дърва, няма добри новини, защото кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата вече върви по 95-100, а на места и по 110 лева. Търговците отсега надуват масово цените, за да спечелят от закъснелите да се запасят с цепениците още през лятото. По тази причина потребителите купуват не повече от 2-3 и максимум до 5 кубика и предпочитат нарязани и нацепени дърва.

Мнозина гледат да купят дървесината извън столицата за да им излезе по-евтино, но с включен разход по транспорта, дървата пак излизат скъпо. За да излезе на сметка, трябва да се вземат минимум 10 кубика, защото пътят със самосвал струва поне 50-60 лв. до селищата, отдалечени на около 30-ина километра от столицата, Пише Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече