Важно! Вижте как да не ни преметнат на Черния петък (8 трика да се предпазим)

0

Хиляди мераклии за евтин пазар очакват вече традиционния и за България Черен петък, узна Temi.

Тази година шопинг кулминацията ще стартира след две седмици. На 29 ноември се очаква 50% от вещоманите да се втурнат към търговските центрове, за да напълнят кошници с наполовина по-евтина стока.

Средно между 300 и 500 лева ще похарчи всеки, за да поднови гардероба или битовата техника, твърдят експертите. Както всяка година, и тази най-търсени ще бъдат дрехите, обувките и електрониката. Отсега моловете гласят големите намаления, които са различни във всеки магазин. Промоцията на повечето стоки ще бъде от 40 до 70 на сто.

За жалост, Черният петък се оказва и капан за наивни потребители, които не са наясно с триковете, прилагани с години от търговците. Често се оказва, че намалението на стоките не е реално, а купената на промоция стока излиза солена на фона на изхабените нерви и свободно време в блъсканицата по магазините.

Тъкмо в пика на „евтинията” е добре купувачите да си отварят очите на четири, защото може не само да не напазаруват изгодно, а да бъдат жестоко подведени, дори измамени от атрактивни реклами. Тъкмо затова шефът на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски предупреди, че трябва да се внимава с многото фалшиви отстъпки и клиентите трябва отсега да следят цените на набелязаните продукти. Особено внимателни трябва да бъдат тези, които имат навика да пазаруват онлайн. В много от случаите се оказва, че празничните намаления са илюзия и накрая продуктите може и да ни излязат не по-евтино, а дори по-скъпо, или в най-добрия случай на обичайната цена.

Ето осем съвета на експертите как да избегнем шопинг-капаните:

№1. Не купувайте неразумно

В големите търговски центрове работят крупни екипи от маркетингови специалисти и т.н. вижуъли, сред които и психолози, които умело оформят щандовете така, че клиентът да бъде бързо спечелен и да изпадне в състояние на шопинг треска. В такъв момент всеки от нас си внушава, че трябва да купува веднага, иначе изпуска невероятно изгодни предложения. Това ни кара да пазаруваме неразумно. Не се поддавайте на натиска да купувате неща, от които нямате нужда, само защото ви изглеждат невероятно евтини.

№2. Уверете се каква е истинската цена

Най-използваният трик от търговеца хваща на въдицата клиентите, които не са наясно с цената на харесаната стока преди намалението. Търговците винаги вдигат цените преди Черния петък и Коледа, а след това слагат промоция от 30-40 процента, като така реално вие не печелите нищо. Затова задължително си набележете предварително артикулите, които ще купувате и вижте цените им преди шопинг датата. Точно тук е голямата уловка и стотици потребители се прецакват.

„Обувките, които бях харесала, струваха 100 лева. На датата на Черния петък на етикета бе отбелязана цена от 125 лева с 25% отстъпка и така едва ли не трябваше да си ги купя на първоначалната цена. Нелепа история”, разказа подведена клиентка, разочарована от голям магазин в  София.

Друг разказа за покупка на сако, което доволен грабнал за 60 лева с намалението, като на етикета била отбелязана предишна цена 85. Човекът обаче видял, че има и стари стикери отдолу и когато отлепил горния, видял, че всъщност истинската цена на дрехата била 57 лева.

Чаках няколко седмици, за да си купя дрехата с намалена цена, а накрая излезе, че изобщо не пестя пари. И това било Черен петък!”, гневи се клиентът.

№3. Без импулси, моля

Не се хвърляйте да купувате импулсивно. Винаги предварително обмисляйте какво ви е необходимо, направете списък и изчакайте деня на Черния петък. Ако изпаднете в шопинг треска и се втурнете да купувате ненужни неща, само защото има етикет с надпис „70% намаление”, после е почти сигурно, че ще съжалявате.

черен петък

№4. Не се доверявайте на непознати сайтове

Ако сте фен на онлайн пазаруването, не ползвайте непознати сайтове. Пазарувайте от магазините в интернет, които по принцип познавате или сте проучили. И помнете – в адресът трябва да има задължително https както и катинарче, което е знак за сигурност. Иначе може да попаднете на некоректен търговец.

№5. Може да върнете стоката до 14 дни

Имате 14 дни период за размисъл, в който може да върнете продукта, купен онлайн. Това важи и ако сте взели стоката на Черния петък. След като върнете покупката, търговецът е длъжен да ви възстанови заплатената сума в рамките на 2 седмици. Трябва да знаете обаче, че това условие не важи за стоки като долно бельо, интични вещи, храна и напитки. Нужно е да запазите и оригиналния етикет на стоката, която искате да върнете, както и касовата бележка.

№6. Коледните намаления са не по-малко изгодни

Не си мислете, че Черният петък е последен шанс да си купите мечтаните неща по-евтино. И след датата повечето промоции важат, а се задават и Коледните намаления, които често се оказват и далеч по-атрактивни. Оказва се например, че често в периода 15-25 декеври цените на стоките са дори по-ниски, отколкото на Черния петък. При дрехите и обувките не е така, но следват януарските намаления – повечето марки разпродават залежалите колекции с отстъпки между 30 и 70% в периода 5-25 януари.

№7. От коя цена е намалено?

В магазините за дрехи масово се прилага следният номер -тъй като има и предишни намаления, последното не се използва за база на отстъпката, а само първото, т.е., най-скъпата цена.

№8. Не взимайте заеми

Бъдете много внимателни, ако в търговския обект ви се лепнат представители на банки и бързи кредити да ви предлагат „изгоден” зае, промотиран с 0% лихва. Тъй като в подобни случаи печалбата за кредитодателя е с много нисък размер, е възможно да ви предложат услуги срещу допълнителни такси като застраховки и т.н.
Не сте длъжни да приемате. Ако сключите договор за заема и решите да го погасите предварително, фирмите за бързи заеми нямат право да събират допълнителни такси, с изключение на договорите, в които е фиксиран лихвеният процент.

Бъдете много внимателни със стоките на кредит, защото накрая може да паднете в капана на колекторските фирми, при което следва тормоз при забавяне или неплащане на вноските, пише Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече