Внимание! Вижте как разтворимото съсипва организма ни

0

Aроматната напитка тип „Три в едно” вреди на черния дроб и не трябва да се консумира ежедневно, узна Temi.

Разтворимото кафе сериозно може да засегне черния ви дроб, алармират специалисти. В много от продуктите от този тип има примеси, които не са полезни за здравето – например кафени люспи или люспи от други зърнени култури. По-вредни обаче са изкуствените добавки, които са неизменна част от състава им. Трябва да се има предвид още, че кофеинът в тях е с двойно по-високо съдържание от кофеина в обикновеното мляно кафе.

инстантно кафе

Ароматите са сред най-вредните добавки, откривани в разтворимите кафета тип „три в едно” или „две в едно”. Въпреки че придават неповторим мирис на димящото питие, те могат да са токсични.

Лекари предупреждават, че хора със заболявания като гастрит, язва, атеросклероза, високо кръвно, сърдечни и бъбречни проблеми не бива да консумират инстантни ободряващи напитки. При продължителна ежедневна употреба те вредят и на черния дроб.

За да установите дали пиете кафе с вредни примеси, използвайте следния метод. Пригответе си чаша с разтворима смес и пуснете в нея няколко капки йод. Ако ароматната напитка придобие синкав оттенък, значи в нея има опасни добавки.

Препоръчва се потребителите да избират мляно кафе за всекидневна употреба, като трябва да се внимава и с дозата. Нека количествата на изпитите от вас чаши да са в границите на допустимите норми за всяка възраст.

Ето някои факти, които биха могли да ви помогнат в избора на кафе.

1. 100 мл разтворимо кафе съдържат около 2 ккал, но поради сложния химичен състав се усвояват по-бавно от организма. С мляко калоричността нараства доста – до 200 ккал на чаша, което се равнява на 2 големи банана или порция зеленчукова супа. А ако добавим захар или мед, калоричната равностойност е колкото на почти цял шоколад. Ето защо не се препоръчва на спазващите диети.

2. Съдържанието на кафени зърна в разтворимото кафе е минимално – около 15%, а тяхното качество е твърде съмнително, тъй като повечето производители продават „лошите” зърна на производителите на разтворимото кафе.

3 За направата на инстантно кафе обикновено не се използва качествената арабика, а сорт робуста, при което разходите се намаляват до 10 пъти.

4.  Разликата между разтворимото и гранулирано кафе е в последната обработка с пара.

5. Кофеинът, който се съдържа в прясносмляното кафе, след няколко часа се извежда от организма, докато при разтворимите напитки това става след около 10 часа. В същото време тонизиращият им ефект се съхранява само 2-3 часа – тоест получава се предозиране с кофеин, който вреди на здравето.

6.  В истинското кафе има кофеин, който действа като слаб наркотик. В малки дози наистина има ободряващ ефект, но в големи може да доведе до здравословни проблеми. Възможно е да предизвика и зависимост. От друга страна, разтворимото кафе може да се определи като вреден сурогат, защото качеството на произхода му в повечето случаи е съмнителен. Добре известно е, че колкото по-преработен е даден продукт, толкова по-вреден е за организма. И това се отнася не само за инстантните кафета, но и за всички други храни и напитки, които консумираме.

7. Разтворимото кафе се произвежда от кафеен прах, получен от нискосортови бракувани препечени зърна, който след това се обогатява с ароматизатори, стабилизатори, консерванти, оцветители, вкусови добавки и изкуствен кофеин, пише Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече