Внимание! Вижте как разтворимото съсипва организма ни
Aроматната напитка тип „Три в едно” вреди на черния дроб и не трябва да се консумира ежедневно, узна Temi.
Разтворимото кафе сериозно може да засегне черния ви дроб, алармират специалисти. В много от продуктите от този тип има примеси, които не са полезни за здравето – например кафени люспи или люспи от други зърнени култури. По-вредни обаче са изкуствените добавки, които са неизменна част от състава им. Трябва да се има предвид още, че кофеинът в тях е с двойно по-високо съдържание от кофеина в обикновеното мляно кафе.
Ароматите са сред най-вредните добавки, откривани в разтворимите кафета тип „три в едно” или „две в едно”. Въпреки че придават неповторим мирис на димящото питие, те могат да са токсични.
Лекари предупреждават, че хора със заболявания като гастрит, язва, атеросклероза, високо кръвно, сърдечни и бъбречни проблеми не бива да консумират инстантни ободряващи напитки. При продължителна ежедневна употреба те вредят и на черния дроб.
За да установите дали пиете кафе с вредни примеси, използвайте следния метод. Пригответе си чаша с разтворима смес и пуснете в нея няколко капки йод. Ако ароматната напитка придобие синкав оттенък, значи в нея има опасни добавки.
Препоръчва се потребителите да избират мляно кафе за всекидневна употреба, като трябва да се внимава и с дозата. Нека количествата на изпитите от вас чаши да са в границите на допустимите норми за всяка възраст.
Ето някои факти, които биха могли да ви помогнат в избора на кафе.
1. 100 мл разтворимо кафе съдържат около 2 ккал, но поради сложния химичен състав се усвояват по-бавно от организма. С мляко калоричността нараства доста – до 200 ккал на чаша, което се равнява на 2 големи банана или порция зеленчукова супа. А ако добавим захар или мед, калоричната равностойност е колкото на почти цял шоколад. Ето защо не се препоръчва на спазващите диети.
2. Съдържанието на кафени зърна в разтворимото кафе е минимално – около 15%, а тяхното качество е твърде съмнително, тъй като повечето производители продават „лошите” зърна на производителите на разтворимото кафе.
3 За направата на инстантно кафе обикновено не се използва качествената арабика, а сорт робуста, при което разходите се намаляват до 10 пъти.
4. Разликата между разтворимото и гранулирано кафе е в последната обработка с пара.
5. Кофеинът, който се съдържа в прясносмляното кафе, след няколко часа се извежда от организма, докато при разтворимите напитки това става след около 10 часа. В същото време тонизиращият им ефект се съхранява само 2-3 часа – тоест получава се предозиране с кофеин, който вреди на здравето.
6. В истинското кафе има кофеин, който действа като слаб наркотик. В малки дози наистина има ободряващ ефект, но в големи може да доведе до здравословни проблеми. Възможно е да предизвика и зависимост. От друга страна, разтворимото кафе може да се определи като вреден сурогат, защото качеството на произхода му в повечето случаи е съмнителен. Добре известно е, че колкото по-преработен е даден продукт, толкова по-вреден е за организма. И това се отнася не само за инстантните кафета, но и за всички други храни и напитки, които консумираме.
7. Разтворимото кафе се произвежда от кафеен прах, получен от нискосортови бракувани препечени зърна, който след това се обогатява с ароматизатори, стабилизатори, консерванти, оцветители, вкусови добавки и изкуствен кофеин, пише Уикенд.