Гледайте и дъното на пластмасовата си бутилка! (Вижте какво означават използваните съкращения)

0

Когато купите бутилка минерална вода или безалкохолно, за да сте сигурни в качеството, не е достатъчно да огледате етикета, узна Temi.

За да се погрижите за здравето си, важно е да погледнете дъното на шишето или отстрани на бутилката. С релефни букви там трябва да има много важна информация – от каква точно пластмаса е изработено шишето, тъй като се отделят химикали с различна степен на опасност. Всяка бутилка трябва да съдържа едно от тези обозначения. Ето какво означават те:

PET или PETE
Това са еднократни бутилки, които могат да отделят тежки метали и вещества, оказващи влияние на хормоналния баланс. PET е най-често използваната пластмаса в света. Не забравяйте, че пластмасовите бутилки са за еднократна употреба и ако си наливате в тях дълго време вода, в организма ви могат да попаднат алкални елементи и по-голямо количество бактерии, които задължително носи PET.

HDP или HDPE
Този вид пластмаса е по-добрият вариант и на практика не отделя никакви вредни вещества. Експертите препоръчват, ако е възможно, да купувате вода в бутилки с такова обозначение. Твърди се, че те са безопасни, и от екологична гледна точка са нормални, тъй като почти цялата пластмаса се преработва. Това е твърд тип пластмаса, използван за съхраняване на мляко, играчки, измиващи средства и някои пластмасови пакети.

PVC или V

Изделията от този тип могат да отделят два опасни химикала. И двата оказват влияние на хормоналния баланс. Това е мека и гъвкава пластмаса, която се използва за съхраняване на растително масло и детски играчки. От него правят блистерните опаковки за много потребителски стоки. Тя се използва включително за обвивка на компютърни кабели. От нея правят пластмасовите тръби и детайли за санитарната техника. Експертите препоръчват да се въздържаме от покупката на изделия от такъв материал, ако можем да намерим алтернатива.

пластмасови шишета

LDPE
Тази пластмаса се използва и при производството на бутилки, и при найлоновите пакети. Не отделя химически вещества във водата, която съхранява, но е безопасна само при използването й за контейнери за вода. Пакетирани в този материал продукти е по-добре да не купувате.

PP
Този тип пластмаса има бял цвят или полупрозрачни тонове. Използва се за опаковка на сиропи и кисело мляко. Полипропиленът се цени заради термоустойчивостта му и е относително безопасен.

PS
Често се използва за производство на чашки за кафе и кутии за бързо хранене. При нагряване обаче отделя опасни химически съединения. Полистиролът е евтин, лек и достатъчно траен вид пластмаса, който не става за горещи храни и напитки.

PC или пластмаса без специални знаци
Това е най-опасната пластмаса. Използва се за бутилки за вода и кутии за храна. Не бива да се съхраняват в контейнери от поликарбонат. Това вещество отделя бисфенол А – известно вещество, което унищожава ендокринната ви система и потиска изработката на хормона естроген.

В крайна сметка изводът е един – избирайте не само водата, но и бутилката стриктно. А при възможност, най-добре купувайте напитки в стъклени шишета, пише Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече