Вижте 10-те най-полезни храни! (Незабавно ги добавете към менюто си)
След години на пробване, сортиране и измерване на количеството на витамините, минералите и хранителните вещества в плодовете и зеленчуците, учени най-после класираха десетте най-здравословни храни, видя Temi. Със сигурност всеки ще намери в този списък поне няколко вкусни неща, които обича да похапва ежедневно.
Спанакът дава енергия
Спанакът е една от най-здравословните храни и една от най-леснодостъпните. Можете да го откриете в почти всеки местен супермаркет, като при това не е скъп. Този листен зеленчук дава енергия, има ниско съдържание на калории, но засища, което го прави и идеален за диета. Той е пълен с витамините А и K – една порция дава повече от половината от дневната доза на витамин А и два пъти над ежедневните нужди от витамин К.
Броколите зареждат с калий
Броколите са другият много полезен продукт, които докторите класират в челната десетка. Обикновено те се използват като гарнитура към основното ястие. За да получите най-доброто от тях и да запазите хранителните им вещества и вкус, е добре да ги приготвяте на пара. Фибрите в тях ще помогнат на храносмилането ви, а освен това зеленчукът е много добър източник на калций. Една порция броколи съдържа много витамин С – буквално цялото количество, което ще ви трябва за деня.
Годжи бери срещу умора
Много хора все още не са съвсем наясно с ползите за здравето от годжи берито, тъй като малките плодове се използват най-вече в китайската кухня. Тези плодове са най-полезни, когато са сушени. Подходящи са за закуска, защото имат висока енергийна стойност, достатъчна да ни засити до обяд. Годжи берито ни помага в борбата с умората. В него се съдържат много витамин А и С, както и около 12 грама протеин на чаша плодове.
Авокадото съдържа 75% полезни мазнини
Ако не сте фен на авокадото, трябва въпреки това да се опитате по някакъв начин да го направите част от ежедневната си диета. То е известно със своите големи количества мононенаситени мазнини, което го отличава съществено от останалите плодове. Добре е да знаете, че 75% от мазнините в авокадото са полезни, т.е. няма риск да натрупате високи нива на холестерол в кръвта, ако го включите в храненето си. Препоръчително е поне веднъж в седмицата да ядете авокадо.
Сьомгата е най-полезната риба
Ползите от сьомгата са добре познати. Тази риба може да се превърне в перфектното ястие, независимо дали я консумирате сурова (под формата на суши), пушена или печена. В нея се съдържат много омега-3 мастни киселини, както и високо количество протеини с много малко нездравословни мазнини. Чрез сьомгата човек може да си набави витамините В12, D и В6, както и минералите калий, фосфор, селен и ниацин, които са изключително полезни за кожата и косата. Поне веднъж седмично хапвайте сьомга, съветват експертите по храните.
Бадемите противодействат на инфарктите
Бадемите пък са идеалният вариант за лека следобедна закуска. Те са чудесен източник на протеини, освен това противодействат на инфарктите и намаляват нивата на лошия холестерол. В ядките има ценни хранителни вещества като желязо и витамин B2, които са от съществено значение за човешкото здраве. Хапвайте ги обаче задължително сурови. Ако ги изпечете, убивате над 85% от полезните вещества в тях.
Червеното цвекло подхранва мозъка
Червеното цвекло също е сред най-полезните храни. Ако ще го ядете, нека то не е термично обработено или консервиране. Не отнема много време да си направите салата и напълно си заслужава усилията, защото цвеклото съдържа елемента бор, който ще ви накара да се чувствате по-енергични. Освен това то е страхотна храна за мозъка и ще ви помогне да контролирате нивата на кръвното си налягане. В него се съдържат големи количества витамини и минерали, освен това 100 грама червено цвекло имат само 43 калории и 0 мазнини.

Сладките картофи предотвратяват инсулти
Сладките картофи са лесни за приготвяне и освен това са страхотна храна за малки деца. Те съдържат голямо количество фибри, което е от жизненоважно значение за храносмилателната система. Като цяло са добро допълнение към всяко ястие, било то на закуска, обяд, вечеря или дори като междинно хапване. Редовната консумация на сладки картофи предотвратява инсулти, прави кожата свежа и ви помага да се чувствате по-спокойни, защото съдържат много антиоксиданти. В тях има и големи количества витамин А.
Малините са полезни при артрит
Освен че са много вкусни, малините са пълни с антиоксиданти. В тях има изобилие от с витамини и минерали, което ги прави перфектното допълнение към всички видове шейкове. Да не говорим, че са чудесни и приемани самостоятелно или с кисело мляко. Ако искате да отслабнете, трябва да хапвате повече малини, защото те са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри и витамин С. Тези плодове са полезни и ако страдате от артрит. Освен това пазят от развитието на злокачествени тумори.
За къде без джинджифил?
Не на последно място е джиндифилът, по който всички буквално полудяха през последните години. Този странен на пръв поглед корен също е много богат на антиоксиданти. Счита се, че е полезен за стомаха, но реално подобрява работа на целия стомашно чревен тракт. Джинджифилът присъства в почти всички диети за отслабване. През зимните месеци пък се използва като домашно средство против гадене. Направете си отвара от мед, лимони и джинджифил в равни пропорции и хапвайте от нея по една лъжица през цялата зима. Шансът да се разболеете от грип намалява с над 50%.