Скандал! Куп био храни – фалшиви! (Лепят зелен етикет и тройни цени на обикновени стоки)

0

Феновете на здравословния начин на живот, консумиращи специални био храни, често се оказват измамени, узна Temi.

Причината е, че търговци масово лъжат и пробутват за еко най-обикновени продукти. За да хванат „шараните”, слагат на стоката зелен етикет, двойна или тройна цена и така гарантирано печелят. Само преди няколко дни проверка на Министерство на земеделието хвана сериозно количество фалшиви екопродукти на пазара. Оказа се, че много голям процент от стоките, претендиращи да са „био”, не се различават от останалите.

Експертите са открили няколко вида менте био продукти – рапица, кориандър и пшеница, както и студен чай. Взети са проби за торове и пестициди директно от нивите на регистрирани екопроизводители. Резултатът е следният – от 63 проби, 14 са съдържали неразрешени вещества. Това означава, че тези храни не може да се кичат с етикети „био” и „еко”, каквито могат да бъдат само тези без наличие на пестициди, химични торове и ГМО.

фалшиви био храни
?????????????????????????????????????????????????????????

В търговската мрежа са хванати и няколко партиди студен чай, предлаган като биологичен, без изобщо да е такъв. Напитката също е съдържала вредни химични съставки. Спецовете са категорични, че стоките от производител, който няма договор с контролиращо лице, също означава, че тя не може да бъде предлагана на специалните рафтове.

Последните проверки на Министерството на земеделието са на терен – директно на нивата. Проверени са 56 производители от цялата страна, които са обявили, че произвеждат био култури. Всяка пета проба се оказва „замърсена”.

За съжаление, да се лепят произволно етикети с надписи „еко”, „био” и „органик” на всякакви храни отдавна е постоянна практика. Навсякъде – и в малките магазинчета, и в големите хранителни вериги, е препълнено с артикули с претенции за здравословен ефект. В същото време няма никаква гаранция, че въпросните продукти са био. Според експертите поне 50% от продуктите в „зелените” магазини не отговарят на гръмко заявените етикети. В над 70% от хляба от лимец например има други смеси, което може да е сериозен проблем за хората с непоносимост към глутен.

Купувачите смятат, че щом нещо е рекламирано със зелен етикет, означава, че си заслужава да бъде купено въпреки по-високата цена, защото е по-здравословно. Напоследък обаче мнозина вече се съмняват в рекламираните стоки на специални щандове. Оказва се, че имат основание”, категорични са проверяващите.  

Еко продуктите в магазините са отбелязани със зелено листо върху етикета, което е гаранция, че той е отглеждан и създаван по специален начин. За да знаете, че няма да бъдете подведени, гледайте номера на контролиращото лице – директно под него. Това е гаранция в целия ЕС, че стоката е под контрол и е сертифицирана като биологична.

У нас за това дали продуктите са „био” проверява Агенцията по храните. Следи се контролът, който тръгва от т.нар. сертифициращи органи – частни фирми, които издават разрешителните на биопроизводителите. За България те са 14. Контролът върху тях пък се извършва от Министерство на земеделието. Новата система на контрол дава гаранция в по-голяма степен по оста производител-потребител, коментира преди няколко дни зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

В същото време, мнозина купувачи са категорични, че не е проблем да разпознаят менте био храните даже по външния им вид, когато не са скрити в опаковка. Потребителите уверяват, че безпроблемно могат да преценят менте доматите, които изглеждат като стъклени, имат блудкаво червен цвят, а на вкус са като пластмаса, без никакъв аромат на домати. „Като видя такъв домат, прекалено твърд и целият да лъщи, бягам от щанда”, коментира столичанка.

В същото време търговците надуват цените на здравословните продукти дотам, че само хора с много високи доходи да могат да си ги купят. Кутия с 6 специални яйца например вървят около 6 лева – т.е. по левче жълтъка, докато обикновената стока в хипермаркета не струва повече от 2 лева. Да си купиш кило био ябълки, например „Голдън”, трябва да се бръкнеш над 10 лева, което е 5 пъти повече от цената на обикновената ябълка, които вървят средно по 2 лева на кило. Био бананите пък са по 6-7 лева.

Бурканче здравословно кисело мляко не пада под 2,80, при положение, че почти всички на нормалните щандове варират около левче. В био магазина дори обикновените соленки вървят доста солено – 200 грама крекери се продават за 4,59 лв.

Напоследък маниаците на тема здравословен живот купуват и т.нар. „вечни храни”, които в повечето случаи се продават на прах. Те са и най-скъпите стоки в здравословните магазинчета. Например 125 грама червени боровинки на прах струва 15,49 лв., 125 грама ечемични стръкове са цели 18,69 лв., а пшенични стръкове в разфасовка от четвърт кило са 26,79. Да си хапнеш едно дребно десертче също не е евтино удоволствие. Протеиновите малограмажни плочки вървят към 4 лева, като сред тях няма особено голямо разнообразие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече