Какво свинско месо ядем след чумата
130 000 унищожени животни и загуби за 170 милиона лева – такава е
равносметката няколко месеца след като епидемията от чума по свинете
завладя България. Производители и преработватели отправят предупреждение
– българското свинско е малко и затова ядем старите резерви на Европа.
Невиждан от 20 години спад в производството на свинско очаква целия
свят. Предупреждението е на ООН, а причината – чумата по свинете, която
през лятото завладя и България.
„Месото не е вредно, но не отговаря на прясното месо, на свежото месо.
То завяхва, започва да се отделя една слуз. Прясното месо стои свежо,
няма да тече вода, стои с блясък”, каза директорът на свинекомплекса в
Бръшлен Христо Стойков. Когато в разгара на лятото у нас избухва
епидемията, в свинекомплекса в русенското село са евтаназирани 40 000
животни. „Преди африканската чума българското производство се движеше в
рамките на 30%-35%, като останалите проценти беше внос – 65%-70%, сега е
80%”, разкрива още той. Когато в Западна Европа има свръхпроизводство,
твърдят българските фермери, за да не паднат цените катастрофално и
колегите им да са защитени, съответната държава изкупува излишните
количества. Замразява ги като резерв, който после прочиства чрез износ
към страни, поразени от чумата.