Как ни цакат мафиотите от Женския пазар (Сензационни разкрития)

0

Плодове и зеленчуци с ниско качество или изхвърлена стока се продават на едни от най-големите пазари в София – Женския, „Димитър Петков“ и „Иван Вазов“. Разследване на Lupa.bg показа, че собствениците на сергиите печелят луди пари от големите маржове в цената.

Под собственици не разбирайте продавачите, защото те са наемни работници, които… си плащат за удоволствието да работят, а печелят процент от продадената стока.

Малко известен факт е, че гореизброените пазари се държат от две или най-много три силни фигури, които осигуряват плодовете и зеленчуците. На концесионерите им се плаща наем за ползването на сергия, като сумата варира в зависимост от местоположението й – от 10 до 25 лева на ден, а понякога и повече, когато има големи празници и хората пазаруват доста.

Маститите бизнесмени имат свои хора на повечето големи пазари, намиращи се близко до границата – Сърбия или Гърция. За зеленчуците и плодовете вносът е предимно от южната ни съседка.

Схемата е следната – чака се там края на работния ден, който в Гърция приключва по-рано, за разлика от България. Тогава непродадената и леко наранена стока, която често е изхвърлена в специални контейнери, се преглежда и сортира. Читавата на една страна, останалата – на друга. И това определя качеството и цената в последствие. Дотук разходите са нула лева, единствено само за транспорт, който се избива много лесно и бързо.

В друг случай бизнесмените от пазара преговарят директно с гърците и изкупуват голямо количество от плодовете и зеленчуците, но плащат кеш всичко накуп и цената е много по-различна и ниска, разбира се.

Пристигайки в София, стоката е готова за продан на „никаква“ цена за родните стандарти. Затова и много ходят да купуват от пазара – защото е евтино, а и със сигурност по-хубави и с вкус плодове и зеленчуци.

Няколко вида домати, няколко краставици, в зависимост от сезона – и плодове. Така има за всеки по нещо, на различни цени. И народът купува яко.

Стоката, която идва в София, почти всеки ден пристига и от различни краища на България – от Петрич, Хасково, Димитровград, Самоков – картофи, лук, чушки, салати, репички и т.н.

Никой на пазара не зарежда от Зеленчуковите борси, защото там се държи цена. Тези, които искат да прокарат и своя стока от някое село, лично производство (най-често мед, копър, магданоз, някои плодове), са малко, тъй като плащат допълнително и е по-добре да работят на процент.

Има и други хитреци, които дебнат по-ниски цени на някоя стока, най-често на краставици и розови домати. Изкупуват ги на 1,50 до 2 лева, а след това се настаняват на някое хубаво местенце в някой квартал, където и хората ги знаят, и разпъват сергийка от багажника на колата и ги продават за собствено производство, но вече с лев до два надценка.

И си изкарват прилични пари без да плащат наем, тротоарно право или за разрешителни. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече