Елена Йончева: Не съм знаела, че ползвам незаконно придобити от КТБ пари

0

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли потвърди, че е получено искане от българските власти да бъде свален депутатския имунитет от съдебно преследване на Елена Йончева от групата на Европейските социалисти и демократи.

Свалянето на имунитета на българския евродепутат се иска заради образуваното досъдебно производство срещу нея за пране на пари от КТБ. Елена Йончева коментира, че с въпросните средства са били направени 7 документални филма, била е закупена техника, а филмите са излъчени.

„Техниката я има. Така че тук няма абсолютно нищо, което да не е законно или да противоречи на закона. Това, в което ме обвиняват, е, че съм знаела 2013 година, когато съм подписала договора с ТВ 7, че средствата, които ползвам, всъщност са придобити по незаконен начин от банката. 2013 година даже държавата не е знаела, и БНБ, че има проблем с тази банка“, подчерта Елена Йончева, съобщи БНР.

По повод изпратеното искане от българската прокуратура до Европейския парламент с искане за сваляне на имунитета, Елена Йончева отбеляза, че Европейският парламент се доверява на националните институции. „Това е практика и рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки, защото знам, че това е пътят, който ще докаже без никакво съмнение, че тези обвинения нямат никакво основание“, заяви тя.

Елена Йончева припомни, че в българския парламент е предприела всички стъпки и е дала своето съгласие за сваляне на нейния имунитет като депутат.

Европейският съд за правата на човека прие моя жалба срещу тези обвинения. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. На 10 юли Европейският съд прие моята жалба срещу това обвинение и фактът, че тази жалба е приета, означава, че това е потенциално основателна жалба“, коментира още евродепутатът.

Елена Йончева очаква да излезе цялата истина около случая. „И тя ще излезе рано или късно. В България обикновено става късно“, коментира тя.

Прокуратурата за втори път иска снемането на депутатския имунитет на Елена Йончева във връзка с разследването срещу нея за пране на пари през офшорна компания, свързана с фалиралата КТБ. Веднъж държавното обвинение поиска от Народното събрание разрешение срещу Йончева да започне наказателно производство, но след като тя беше избрана за евродепутат, отново придоби защита от съдебно преследване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече