За какво е сигнал тахикардията и как да влезем в ритъм

0Пулсът представлява броят на ударите на сърцето в минута. Този ритъм е различен в отделните възрасти. Например, при бебетата на 6-месечна възраст сърцето бие с 180 удара в минута, при 11-годишните – до 130 удара, а за всички над 18 години – между 62 и 85 удара. Всяко преминаване на тази граница може да се приема за висок пулс. Кога обаче той е опасен за здравето и за какво трябва да внимава всеки човек?Учестеният пулс е сигнал за промени във физическото, емоционалното или здравословното състояние на всеки индивид
. Медиците наричат нова състояние тахикардия. Проявява се под формата на световъртеж, бодежи в сърцето, задъхване, внезапно усещане за слабост и отпуснатост на тялото. Добре е да се знае също така, че когато пулсът е висок, работата на сърцето е затруднена, т.е. то не може да изпомпва достатъчно кръв, в следствие на което организмът страда от липса на кислород.
Тахикардията може да е естествена (при спортуване или друг вид физическо натоварване) и патологична (в следствие на здравословни проблеми). Причините за учестения пулс може да са най-различни – от безобидни и временни, до сериозни и трайни. При някои ускореният сърдечен ритъм е резултат от емоционална нестабилност – стрес, паника, уплаха, притеснение, любовни трепети. При други може да е причинена от проблеми със сърцето, щитовидната жлеза, бъбреците или при ниска кръвна захар.


С висок пулс може да се сдобие всеки, ако приема някакви енергийни стимуланти – включително кафе, тонизиращи напитки или алкохол. Виновници за ускорения сърдечен ритъм са също така дехидратацията, анемията и треската, допълват кардиолозите. Те припомнят, че когато човек не спортува редовно или е с наднормено тегло, всяко физическо усилие може да предизвиква ускорен пулс.
В по-голямата част от случаите обаче ускореният пулс е симптом, който не бива да се пренебрегва. Ако човек забележи, че сърдечният му ритъм винаги е малко по-забързан от нормалното, задължително трябва да се обърне към кардиолог или ендокринолог. Защото ускореният пулс не представлява опасност за здравето, когато е предизвикан от физическа активност, но ако без видима причина организмът е в това състояние през целия ден, но това е сигурен сигнал за невидим на пръв поглед здравословен проблем. Не е изключено да се наложи прием на някакви лекарства за нормализиране и контролиране на ритъма.

Как да влезем в ритъм?

• Опитайте се да елиминирате или поне да понижите нивото на стрес. Когато сте на работа отделяйте по няколко минути на всеки кръгъл час за почивка, за да освободите напрежението.
• Наспивайте се добре. Липсата на сън също е предпоставка за стрес и повод за ускоряване на сърдечния ритъм.
• Приемайте билкови препарати съдържащи валериан, глог, женшен и маточина, но не ги използвайте без да сте се консултирали предварително със специалист.
• Ходете по-често до тоалетната по малка нужда. Задържането на урина в пикочния мехур се отразява на нервната система, в следствие на което кръвоносните съдове се свиват и пулсът се покачва.
• Когато усетите, че пулсът ви е висок, дишайте дълбоко през носа и издишайте през устата, като междувременно държите дясната си ръка под края на гръдния кош (т.нар. слънчев сплит).
• Яжте повече храни богати на калий, калций и магнезий. Наблегнете на пълнозърнестите продукти, млякото, пресните плодове, спанака и стафидите.
• Медитирайте – фокусирайте вниманието си върху нещо по-приятно и разтоварващо и се опитайте да не мислите за покачването на сърдечния ви ритъм.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече