Внимание: 5 сигнала, че пълнеете заради хормоните + как да се справите с проблема

0

Работите през повечето дни от седмицата. Често не си доспивате, но се храните здравословно, доколкото това е възможно. Въпреки това кантарът показва, че наддавате на тегло. А лошата новина е, че тупането на тъстинки в областта на талията са най-трудни за „стопяване“. Ето защо преди да се втурнете към фитнеса, проверете нивата на хормоните в кръвта си. С напредването на годините дори леката хормонална дисфункция може да доведе до натрупване на коремни мазнини.Има няколко изследвания, които показват, че жените, които приемат хормонални препарати след навлизане в менопауза, имат по-малко коремни мазнини около талията си, в сравнение с онези, които не се подлагат на такава терапия. Но преди да се втурнете към кабинета на вашия лекар, за да получите рецепта за хормонални таблетки, е добре да научите, че има естествени начини да коригиране на теглото. Например, намалете приема на захар, елиминирайте преработените храни и избягвайте пълномаслените млечни продукти, алкохола и кофеина. Подобна промяна в диетата най-вероятно ще вкара в норми кръвната захар и инсулина.
И така, как да разберете дали „любовните дръжки“ и излишните килограми са от редовното похапване на пица и пиенето на вино?! Или става дума за по-сериозен проблем?! Ето 5 неща, за които най-вероятно са виновни хормоните ви, а не начина на хранене:

Напълнявате въпреки диетата

Ако сте имали относително плосък корем през по-голямата част от живота си и изведнъж започнете да трупате тлъстинки, това може да е знак, че започване да развивате т.нар. „хормонален корем“. С напредването на възрастта тялото може да стане по-устойчиво на инсулина, принуждавайки го да съхранява повече мазнини, вместо да ги изгаря, обясняват специалистите. От думите им става ясно също така, че при жените в периода преди менопаузата започва да доминира хормона естроген. Той насърчава инсулиновата резистентност, което води до натрупването на мазнини по корема.

Непрекъснато искате сладко
Според специалистите инсулиновата резистентност може да има някои вторични ефекти и върху други важни хормони – например върху лептина. Това е хормон, който сигнализира на тялото, че вече се е нахранило. Но повишените нива на инсулин, които ни карат да консумираме още храна, в крайна сметка водят и до повишен лептин. Така организмът не получава сигнал, че нуждите му от енергия са попълнени. Когато нивата на лептин в кръвта се задължат твърде високи за голям период от време, се стига до дисфункция на лептиновите рецептори. Те спират да изпращат сигнали до мозъка и вместо да оставите да станете от масата, вие продължавате да се храните. В резултат на това хормоните спират да контролират апетита ви, а теглото се увеличава въпреки консумацията на здравословни продукти.

Настроението ви се променя


В годините преди и по време на менопаузата си жените често страдат от промени в нивата на естроген. Честите колебания могат да доведат до промени в настроението и упорито наддаване на тегло (най-вече в областта на корема). Според проучване, проведено в университета на Уисконсин, това е и една от основните причини дамите около 45-50 години толкова често и рязко да сменят настроенията си, в сравнение с мъжете в същата възраст. Нивата на естроген при жените се колебаят най-често по време на събитията като бременност или менопауза, уточняват специалистите. По думите им това са онези периоди, в които представителките на по-нежната част от човечеството съобщават за непрекъснато повтарящи се депресия и силна тревожност. Но само по време на менопауза, колебанията в нивата на естроген водят едновременно до депресия и наддаване на тегло. Ето защо, ако се чувствате хем в лошо настроение, хем подпухнали, то най-добре е да се консултирате с ендокринолог.

Постоянно сте стресирани

Друг основен играч в тази „хормонална игра“ е кортизолът – наречен още хормон на стреса. Неговите нива се увеличават тога, когато тялото ви усети, че сте преуморени, което може да доведе до упорито наддаване на тегло. Според специалистите това е така, защото тялото влиза в режим на борба, т.е. повишават се стресовите хормони за да се справи с напрежението. Ежедневния стрес и непрекъсната тревожност могат да изпратят тялото в режим на оцеляване, което повишава нивата на кортизола и подава сигнали на мозъка, че трябва да съхранява повече мазнини. Това е чисто еволюционен механизъм за оцеляване, което е вършил идеална работа на нашите праотци, но не и на нас, защото ние не сме изправени пред необходимостта да се борим за храната си.

Мъчи ви безсъние, въпреки умората

Безсънието и изтощението са показателни, че хормоните ви са виновни за увеличаването на теглото. Липсата на сън води до натрупването на умора, което пък отключва точно обратния процес – вместо да заспите веднага след като гушнете възглавницата, ви обзема тежко безсъние. Всички тези неща объркват тотално вашите хормони и по-специално тези на кортизола. Проблемът е, че високите нива на кортизол могат да доведат до влошаване на работата на щитовидната жлеза, а това покачва теглото и води до натрупването на мазнини най-вече в областта на талията. Хормонът може също така да намали хормоните на растежа, които са отговорни за изграждането на тъканите, растежа на мускулите и цялостното здраве.

Как по естествен начин
да укротим хормоните си?

Основният проблем с борбата с хормоналния дисбаланс, който причинява натрупването на мазнини по корема, е, че целият процес е като скачени съдове – един проблем води до друг и обратното. Ето защо много жени трудно овладяват процеса наречен „хормонален корем“. Освен медицинска намеса, те трябва да направят и някои промени в начина си на живот, ако искат да овладеят това напълняване.


Те трябва да вземат осъзнато решения за това, с какво да ес хранят, колко време на ден ще отделят за спорт, колко часа на нощ ще спят и т.н. Естествено, трябва да се справят и с ежедневното напрежение. Специалистите препоръчват на дамите в рамките на 40 дни да избягват захарта, глутена, млечните продукти, алкохола и кофеина. Да се опитат в този период да консумират предимно зеленчуци – като например кръстоцветни зеленчуци в комбинация с противовъзпалителни протеини. Това ще доведе до намаляване на т.нар. „хранителен стрес“.


В допълнение на това, медиците препоръчват и периодично гладуване – по метода 16:8 (да се храним в рамките на осемчасов прозорец, а след това 16 часа да пием само вода). Човек сам решава дали тези 8 часа да започват рано сутринта или от обяд до късно вечерта. Важното е в останалите 16 часа да се яде нищо.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече