И мъжете могат да се разболеят от рак на гърдата

0

Независимо от това, че мъжете не могат да кърмят и да произвеждат мляко, те също имат тъкани на млечната жлеза.

Поради ниското ниво на естроген тези тъкани не се развиват така, както при жените, но те са достатъчно, за да може да се развие тумор. Жените често се подлагат на профилактични прегледи на гърдите при мамалог, проверяват самостоятелното тяхното състояние, а така също правят ултразвукови изследвания на млечните жлези и поради това имат по-добри шансове да открият заболяването в ранни стадии.

Мъжете се обръщат към лекар само ако открият уплътнение в гърдата – и по правило, когато това стане, болестта вече е стигнала по-късен стадий. От рак на млечната жлеза мъжете умират двойно по-често, отколкото жените: тази болест завършва със смъртта на всяка десета пациентка и всеки пети пациент. Вероятността за развитие на рак на млечната жлеза е тясно свързана с нивото на естрогена: при мъжете с по-високо равнище на този хормон рискът от развитие на рак на гърдата е 2,5 пъти по-висок. Мастните клетки повишават нивото на естрогена и при мъжете, и при жените, поради това излишните килограми могат да станат допълнителен рисков фактор.

Първото, за което мислим, напипвайки непривично уплътнение в гърдата – това е рак, но, за щастие, в повечето случаи не е така. Най-често неговата поява е обусловена от гинекомастия – заболяване, при което хормоналния дисбаланс предизвиква растеж на тъканите в мъжките гърди. Ако при жени, близки роднини на мъжа, е бил диагностиран рак на млечната жлеза, той трябва да бъде особено внимателен към своето здраве, тъй като също попада в рисковата група. Изследвания потвърдили: мутацията на гена BRCA2 увеличава риска от развитие на рак на млечната жлеза при мъжете 50-80 пъти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече