Ограничете солта до 5 грама на ден!

0

За да не увредите здравето си, лекарите препоръчват да се консумират не повече от 5 грама сол дневно за възрастни хора.

За съжаление, повечето от нас постоянно надвишават тази норма, често дори без да знаят за нея: повечето продукти съдържат “скрита” сол, а готовите ястия (особено бързата храна) са буквално пренаситени с натрий.

Междувременно, редовното превишаване на допустимите норми може да бъде много опасно за здравето ни и да доведе до развитието на сериозни заболявания. Съставихме списък с някои здравословни проблеми, чийто риск може да бъде значително намален, ако ядете по-малко сол – всеки ден.

Колкото по-високо е нивото на натрий в кръвта, толкова по-голям е рискът от когнитивно увреждане. Учени от Университета в Колорадо стигнали до това заключение, след като наблюдавали пет хиляди доброволци. Както показали резултатите от експеримента, при хора над 65 години рискът от развитие на деменция, свързана с възрастта, се увеличава с 30%, ако редовно са злоупотребявали със солта.

Камъни в бъбреците

Ако ядем твърде много сол, количеството на протеини в урината ни се повишава. А това е един от основните рискови фактори, които могат да доведат до бъбречни заболявания и образуването на камъни в тях. Дори, ако сега бъбреците ви са в ред и вършат добре работата си, струва си да контролирате количеството сол – за да ги съхраните здрави възможно най-дълго време.

Язва на стомаха

Излишъкът от сол не може да провокира язва на стомаха, но ако лигавицата вече е повредена от бактерията хеликобактер пилори, злоупотребата с натрий може да увеличи риска.

Хипертония

Солта задържа течностите в тялото ни, което затруднява сърцето. И в крайна сметка, води до повишаване на кръвното налягане. Ако кръвното ви налягане се повишава редовно (130/90 и повече), може да се наложи да ядете по-малко сол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече