6 причини за инфаркта

0


Сърдечният инфаркт е една от водещите причини за висока смъртност не само у нас, но и в световен мащаб. Всяка година около 153 000 българи страдат от сърдечносъдови заболявания, а 20 000 от тях умират от инфаркт. Той се предизвиква поради нарушение на кръвообращението в сърдечните коронарни артерии, които снабдяват с кръв сърдечната стена, доставят кислород, отнемат въглероден диоксид и т.н.

Всички знаят, че за да е здраво сърцето, не бива да пушат, да напълняват и да се заседяват твърде дълго в офиса или у дома си. Но има и много други провокиращите състояния, които са отговорни за появата на сърдечен инфаркт – като напреднала и тежка атеросклероза, която води до образуване на липидни плаки. В резултат на промени в сърдечния ритъм или напълно спонтанно е възможно част от тази липидна плака да се откъсне и да запуши артериален съд с широк калибър или съответно тесен калибър, което предизвиква от своя страна локална исхемия и некроза на тъканите.
За съжаление това състояние не е чак толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Въпреки че липса на физически упражнения, нездравословното хранене и фамилна анамнеза за сърдечни заболявания със сигурност ще повишат риска, те не са единствените фактори, които трябва да се има предвид. Затова специалистите предлагат една по-различна гледна точка към инфаркта. Те са систематизирали и описали шест фактора, който най-вероятно ще изненадат мнозина с това, че са отговорни за по-високия риск от сърдечен удар.

Имате автоимунно заболяване

Специалистите обясняват, че ако имате анамнеза за автоимунно заболяване като лупус, ревматоиден артрит или псориатичен артрит, то вероятността да получите инфаркт в някакъв момент от живота си е много голяма. Жените, които са развили някакво автоимунно състояние по време на бременността си, също са изложени на висок риск от това животозастрашаващо сърдечно състояние. Особено опасни са хипертонията по време на бременност, прееклампсията или еклампсията. Те могат да увеличат не само риска от сърдечен удар, но и от и инсулт. Гестационният диабет пък увеличава риска от диабет тип 2, а лошият контрол на кръвната захар увеличава с цели 5 пъти вероятността от сърдечносъдово заболяване.

Навън е изключително студено

Точно както вероятно сте подозирали, зимата може да бъде опасна за здравето на вашето сърце. За това си има ясно и точно обяснение. Рязкото спадане на живачния стълб в термометрите води до сърдечен пристъп, защото по време на сковаващ студ тялото се опитва да запази топлината си. При някои хора, особено прехвърлилите 70 години, това може да доведе до сърдечен удар, тъй като кръвоносните съдове и артериите се свиват и стесняват.

Започнали сте да спортувате

Това, че сте решили да влезете във форма, е чудесно, но е важно как точно ще подходите към упражненията. Ако досега сте се излежавали на дивана и още с първото си влизане в залата започнете да тренирате с висока интензивност, това може да доведе до сърдечен удар. Ето защо трябва да тренирате с инструктор. Той ще ви посъветва да се подготвите бавно за по-голямото натоварване. Добре би било да знаете също така, че всяка внезапна промяна може да предизвика сърдечен удар, дори да не става въпрос за спорт, а за секс например (това важи най-вече за по-възрастните хора). За това също си има логично обяснение – по време на рязко натоварване внезапно се променят стресовите ви хормони, което може да доведе до нестабилност в притока на кръв към сърцето. А този процес увеличава риска от инфаркт.

Имате рак на белия дроб

Напоследък излязоха няколко изследвания, които показват, че между сърдечните заболявания и рака има връзка. И двете състояния са сред водещите причини за смърт в световен мащаб. Оказва се обаче, че терапиите  при злокачествени тумори в гръдния кош, особено в ляво, повишават риска от увреждане на коронарната артерия. Състоянието се описва като „натрупване на холестерол в стените на артериите, доставящи кръв за сърдечният мускул“. Това от своя страна сериозно увеличава вероятността за получаването на инфаркт. Лекарствата срещу рак, които се вливат венозно по време на химиотерапия (най-вече при рак на гърдата), също увеличават риска от сърдечна недостатъчност.

Дишате замърсен въздух

Смогът често е в основата на красивите залези, но излагането на замърсен въздуха може да има безброй негативни ефекти върху вашето здраве, включително да увеличи риска от сърдечен удар. С течение на времето, непрекъснатото дишане на въздух с лошо качество води до инфаркт, защото се появява вътрешно възпаление, обясняват специалистите. Оказва се, че когато белите дробове се намират в състояние на постоянно дразнени, тялото ви работи по-усилено, което натоварва сърцето и кръвоносните съдове. Ето защо ако живеете в район с лошо качество на въздуха, като например София и Перник, е добре да не спортувате на открито и по-рядко да излизате навън. Това ще ви предпази от инфаркт или инсулт.

Получавате на крампи в краката

Човек може да получи спазми в краката по различни причини и повечето от тях са напълно безобидни. Но ако ги изпитвате почти всеки ден дори след кратко натоварване, това може да е признак на периферна артериална болест. Ако случаят е такъв, вероятно страдате от атеросклероза или блокиране на периферните артерии в краката. При липса на лечение, това състояние може да доведе до гангрена, до ампутация или до развитието на коронарна болест и инфаркт. Разбира се, в допълнение към тези изненадващи признаци, специалистите подчертава, че не бива да се пренебрегват и традиционните симптоми на сърдечни заболявания – като стягане в гърдите, задух, ускорен пулс, припадък и т.н.

Започва с остра болка и обилно изпотяване

Първите симптоми при инфаркт на миокарда са остра пронизваща болка в областта на гръдния кош и сърцето. Понякога пациентите съобщават за дебют със стягане, което прогресира до болка с пронизващ характер. Тя може да се разпространява към едната, най-често лявата, ръка или към двете едновременно. Също така може да се усещат и назад към лопатката, шията или долната челюст.
Други често срещани симптоми са появата на неритмични сърдечни съкращения, обилно изпотяване, промени в количественото и качественото съзнание. Хората получаващи инфаркт също така могат да са унесени или хипер възбудени. Някои от тях изпитват страх и са емоционално нестабилни в острите условия на сърдечния инфаркт.


По-тежко настъпващите сърдечни инфаркти започват остро със силна пронизваща болка в гърдите, която води до страх у пациента и прогресира до загуба на съзнание. Също така може да се забележи посиняване на устните, кожата на лицето или крайниците. Гаденето и повръщането са характерен белег в такива състояния. Някои болни имат обилно повръщане при настъпването на сърдечния инфаркт вследствие на запушване от липидна плака. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече