Ани Върбанова пред лорд Евгени Минчев: Моят Алберто е любовта на живота ми!

0

Една обична моя приятелка се връща на сцената с новини, които вълнуват. Звездата от близкото минало Ани Върбанова издава албум, разказва за началото и за щастливите и нещастни любови. Говори за Емил и Деян Неделчев, за настоящият си съпруг и за всички детайли от живота си, които може да си позволи да споделя. Нейният специален, дрезгав глас, опасните височини, характерната и стойка и мизансцен са наистина покоряващи. Тя идва от миналото, но е заредена за бъдещето с още по-голям хъс, изяснена житейска позиция, нов плам в очите и навярно пълен с изненади нов албум.

1.    След 30 години доброволно отшелничество, отново напомняш за себе си. Къде беше през цялото това време?

Веднага след като спечелих Златният Орфей заминах с оркестъра на Чоко саксофониста от Пловдив, това беше през далечната 1980г. През 1982г. получих покана за участие в международната програма „Мелодия Друзей” в бившия СССР. В скандинавските страни прекарах две години, след което отново се прибрах и почти веднага заминах с Цецо Цветанов, с който работихме в Хелзинки и Стокхолм. През следващите няколко години заедно с Александър Петрунов(Сашо-Гривната) получихме договор и работихме съвместно в столицата на Швеция, а в последствие започнах да работя сама в пианобарове из Норвегия и Швейцария, където изкарах 15 години.

2.   Носителка си на Златният Орфей. Какво се случи след него?

Повечето хора знаят за мен, че съм спечелила Златният Орфей 1977г., но имам също така първа награда на фестивала Куба Гала 83’ с кубинска песен както и на Дрезденският шлагер фестивал за 1984та отново първа награда.

3.   Беше много, много близка до Емил Димитров. Разкажи моля, за работата си с него…

Емил Димитров е един от най-прекрасните хора, с които съм имала честта да работя съвместно. Той винаги ще остане за мен един от най-големите ми приятели. С него сме работили съвместно 5г. както в България, така и в бившия съветски съюз. Била съм вокал в много от неговите албуми.

4.   Той те наричаше Ани Върбани. Защо не запази този псевдоним, изглежда хем забавен, хем лесен за произнасяне по света.

Това е един много мил и скъп спомен за мен. Емил Димитров ми казваше така, защото ме чувстваше много близка, а и защото винаги сме се уважавали взаимно. Ани Върбани беше обръщението му към мен на галено и не смятах за необходимо всички да ме наричат така, а само човека, с когото съм била толкова часове на сцената, а и в живота рамо до рамо.

5.   През януари ще представиш нов албум, моля да ни го представиш…

Да, така е! Решила съм да направя нов албум. Предпочитам да работя с български композитори. Макар и повечето хора да смятат, че много таланти напуснаха страната ни. Аз бих казала, че тук има изключително много талантливи текстописци, композитори, музиканти и аранжори, с които да мога да работя и съвместно да направим качествена българска музика. Едни от тях са Александър Бразицов, Стефан Димитров, Деян Неделчев, Андрей Петков, Пламен Велинов и други. С тяхна подкрепа ще представим 12 Български песни и три чуждестранни на Английски и Италиански езици.

6.   Доколкото знам, си близка и с Деян Неделчев- друг голям глас и талант. Имате и няколко дуета. Присъстват ли ваши общи песни в албума?

Да, с него имаме 3 дуета, които ще влязат в новия ми албум. Действително гласовите характеристики на Деян Неделчев са уникални. Притежава много голям диапазон и като артист е много нестандартен и импровизатор.

7.   Тези дни беше рожденият ден на твоя съпруг, когото наричаш мъжа на живота си. Представи ни го моля:

След 2 неуспешни брака, той е третият ми съпруг и бих казала, че наистина е любовта на живота ми, защото с него съм прекарала толкова и хубави и не до там хубави моменти, но ние сме все още заедно. Не случайно хората са казали, че за да опознаеш някого трябва да изядете една торба сол заедно за да разберете дали сте един за друг. След всичко, което ни се е случило за тези 30 години с него, никога не ме е подвеждал и винаги е бил до мен. Живота е като една гара, на която всеки един от нас чака своя влак, но не е важно колко влака минат през тази гара, а колко ще останат. Той е до мен всичките тези години и съм щастлива, че го срещнах. Така го чувствам, затова моят Алберто е любовта на живота ми.

8.   Кои са петте световни поп певици, повлияли на твоята кариера?

Определено на първо място ще кажа, че това е Арета Франклин. През годините съм се учила изключително много от Уитни Хюстън, Елла Фитцджералд, Натали Кол, Пати Лабел, Чака Кан и други.

9.   Как виждаш състоянието на българската естрада днес…

Макар и за малкото време като преподавател по Поп и Джаз в Музикалното училище „Любомир Пипков” в София, мога да кажа, че в България има и ще има много талантливи певци. Благодарение на музикалните риалити формати като Music Idol и България търси талант, тези млади хора имат възможност да покажат способностите си пред по-голяма аудитория. Смятам, че трябва да ценим талантливите певци и да даваме път на младите, защото те са нашето бъдеще.

Бих искала да поздравя всички читатели и да им пожелая здраве и  весели новогодишни празници.

Източник: Стандарт

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече