Ето как да се свали сметката за ток по празниците

0

Статистиката сочи, че подготовката за празничните дни значително повишава потреблението на ток, напомня ЧЕЗ. Използването на повече и за по-дълго време електрически уреди за приготвяне и съхранение на храна, отопление през студените дни, осветление и украса, характерни за периода, ще се отрази и върху размера на месечните фактури.

Прилагането на мерки за енергийна ефективност би могло да спести до 20% от разхода за енергия, без да наруши спокойствието и уюта на домакинството, смятат експертите на компанията.

Малки и съвсем лесни за изпълнение промени в ежедневните навици могат значително да намалят разхода на енергия при приготвяне на храна. Ако при готвене се използва остатъчната топлина на фурната и тя се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, може да се спести до 18% от сумата, която се заплаща за електроенергията за нейната работа.

Близо 20% икономия на електроенергия ще осигури готвенето с капак и използването на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната с 20 градуса, когато се приготвя ястие в керамични или стъклени съдове. Те задържат по-добре топлината, затова при готвенето с тях е нужна по-малко енергия.

Върху котлоните на готварската електрическа печка е препоръчително да се поставят съдове с размер, съответстващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да намали сметката за електричество с до 5%, както и да предотврати евентуалните повреди по тях при по-дълго отсъствие от дома. Тези с по-нисък клас на ефективност консумират годишно около 150 кВтч електроенергия по време на постоянната готовност за работа.

Избирайте енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност. Използването им може да намали значително сметките за ток, посочват от компанията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече