Кавказка елха за 1000 лева е хит сред богатите по Коледа!Народът пазарува пластмасови дръвчета заради скъпотията

0Да си купиш кичеста жива елхичка за Коледа се превърна в лукс. Проверка на „Уикенд” по пазарите в София показва, че коледните дръвчета никак не са евтини. Очаквано, да украсиш пластмасова елха е доста по-изгодно, още повече, че върши работа за няколко години.

Средната цена на живо дръвче около метър е между 40 и 80 лева. Има и по-евтин вариант – за 35-40 лева, но скромната цена не си заслужава, защото клонките са рехави и елхата изглежда опоскана и мизерна. „Цената на елхите не се определя толкова от големината, колкото от сорта. По-редките и красиви видове са по-скъпи. По принцип смърчът е най-евтин. Но хората все пак купуват”, обясни продавач, който всяка година стои пред един от най-големите столични хипермаркети. Търговецът се похвали, че на ден продавал по 50-ина елхи.


По-претенциозните клиенти предпочитат дръвчетата със сребристи иглички, които са ефектни дори без украса. Сребърният смърч върви по 100-200 лева в зависимост от височината. Особено моден е сортът конколорка, който е сред най-ефектните заради цвета и много кичестите клони. Тези дръвчета са най-рекламирани от търговците на пазара.


Царицата и по цени, и по красота е кавказката ела. Средно голямото дръвче от този сорт струва към 300 лв., а най-скъпото, което е и високо поне 10 метра достига 1000 лева.
Тези празнични дръвчета са наистина невероятно атрактивни – от половината до върха са тъмнозелени, а надолу – сребристи. Елха от този тип е подходяща за украса на големи сгради или търговски центрове, но търговци разказват, че заможни столичани налитат да купуват най-скъпото дърво, за да се изфукат с ефектна украса у дома.
„Не е вярно, че не се купуват. Има си хора за всичко. За една седмица съм продал 3 кавказки ели. И тримата купувачи си ги взеха за вкъщи. Явно са богати хора”, сподели търговеца.


На няколко места в столицата предлагат и т.нар. американска елха, както и канадски смърч. Това дърво е много красиво и дори има естествени малки шишарки по клончетата. Редкият смърч средна височина струва около 120-150 лева, а голямото – 200. Американската елха пък е много кичеста и невероятно издръжлива.
Тъкмо заради доста солените цени на живите дръвчета масово българинът предпочита да купува пластмасови или силиконови елхи, които в редки случаи наистина изглеждат като истинските.

Средният размер изкуствена елха made in China по хипермаркетите върви по 20- 30 лева. Този коледен аксесоар не прилича на истинско дърво, но след като се украси пищно, изглеждат прилично. По-скъпо вървят сребристите и бели елхички с по-голяма височина. Тези, които са по-добра изработка, стигат до цена 80-ина лева. Напоследък пластмасовите и силиконови елхи се продават дори с шишарки по клончетата, а някои вървят и с топки и гирлянди. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече