Как да свалим високото кръвно без хапчета?

0


Високото артериално налягане може да е случайно състояние, причинено от извънредни обстоятелства, но по-често то е хронично състояние. В първия случай не е необходим прием на медикаменти, защото кръвното се връща в рамките на нормалното след 20-30 минути. При втория случай обаче се налага пациентите да мерят артериалното налягане всеки ден и да си пият лекарствата редовно, за да елиминират риска от инфаркт или инсулт до минимум, пише Уикенд.

Здравната статистика сочи, че всеки трети българин има проблеми с високо кръвно. Какво точно се разбира обаче под термина хипертония?! Най-общо казано, това е състояние на трайно високи нива на кръвното налягане – над 140/90 mm Hg. То се отразява отрицателно върху различни жизнени човешки органи – очите, сърцето, бъбреците и мозъка. Хипертоничните кризи пък дори могат да застрашат живота на човека. Ето защо е важно в подобна ситуация да се действа адекватно. В повечето случаи около пациента няма медицинско лице и той трябва да е наясно какво трябва да направи, докато дойде лекар.


Като начало човек трябва да предприеме мерки за разширяване на кръвоносните си съдове, което естествено създава условия за понижаване на артериалното налягане, обясняват специалистите. По думите им това се постига чрез затопляне на ходилата и коленете с електрическа възглавница или чрез потапяне на краката в съд с топла вода.


По време на криза хипертоникът може също така да легне, но под главата му задължително трябва да има 2-3 възглавници, така че горната част на тялото му да е по-високо. Това ще  намали притока на кръв към главата и ще предпази човек от евентуален инсулт. Медиците напомнят още, че ако хипертоничната криза се случи през лятото, на челото на болния трябва да се сложи студена мокра кърпа.
Някои хора твърдят например, че високо кръвно може да се свали за 15-20 минути със солен компрес. Разтворът за него се приготвя, като се сипят две супени лъжици сол в 250 милилитра топла вода. С част от течността се измиват лицето и вратът, след което в остатъка от соления разтвор се потапя сгъната марля, изцежда се и се поставя на челото, така че да покрива ушите и да стига до врата. С този солен компрес трябва да се лежи 20 минути на висока възглавница, докато се почувства облекчение.

Народните лечители пък препоръчват да се дъвчат пресни листа от здравец за бързо сваляне на високото кръвно. От корените на това растение може да се направи и отвара – за нея са необходими две чаени лъжички ситно накълцан корен, които се киснат в половин литър топла вода за една нощ. На сутринта течността се прецежда и от нея се пие 3 пъти на ден преди ядене по една кафена чашка.
Други твърдят, че в подобни ситуации им помага масажирането на точно определени точки по тялото. В това има известна логика, признават лекарите, но уточняват, че за целта хипертониците трябва да са добре обучени. Липсата на компетентност най-вероятно няма да влоши състоянието му, но няма и да го облекчи.


Специалистите най-точно могат да определят кой медикамент е най-добър за бързото нормализиране на налягането в конкретния случай. Ето защо човек не бива да приема лекарства, дадени му от негов съсед, колега или приятел, независимо че са предназначени именно за тази цел. Всеки организъм е индивидуален и затова медикаментите и дозите се назначават според конкретните нужди, припомнят още медиците.


Трябва да знаете, че хипертоничната болест може да се предотврати или да се овладее в ранна фаза чрез здравословен живот – овладяване на стреса, осигуряване на добро хранене и поддържане на ежедневна физическа активност. Пациентите трябва да избягват солените, пикантните и мазните храни, както и да правят около 10 000 крачки всеки ден. Освен това има много билки и подправки, които регулират артериалното налягане, когато отклоненията са малки, и човек може да мине без прием на медикамент.


Един от бързите начини за сваляне на високото кръвно е с отвара от бял имел. Чаена лъжичка листа от билката се накисват в 200 милилитра топла вода за 8 часа. Течността се прецежда и се изпива на малки глътки в рамките на деня. Дозата не бива да се превишава, за да не падне кръвното рязко надолу, уточняват родните билкари.
Те препоръчват и още една рецепта – с балканска чубрица. Три супени лъжици от подправката се варят 15 минути в две чаени чаши вода. Отварата се прецежда и се пие по малко, така че количеството да стига за един цял ден. Добре е човек да си мери кръвното сутрин и вечер и ако установи, че то се е понижило рязко, да спре с пиенето на отварата от балканска чубрица.


Не всички лекари са съгласни с използването на подобни билкови рецепти за контрол на артериалното налягане. Те обаче признават, че канелата е една от подправките, които действително действа добре, и човек може да почувства облекчение в рамките на 10-15 минути. Подправката може да се използва по няколко начина.
Половин чаена лъжичка канела се разтваря в малко топла вода и се изпива на три пъти през деня, като е добре това да става половин час след хранене. Чудесно действа и хапването на купичка кисело мляко с малко овесени зърна и половин чаена лъжичка канела. Много медици твърдят, че това е идеалната здравословна закуска за хипертоници. По-младите хора със стресови професии, които пият кафе сутрин, могат да добавят шипка канела в него. Това ще регулира както кръвната им захар, така и артериалното им налягане.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече