Внимавайте с пиратките, за да няма играчка – плачка!СЪВЕТИ

0

По повод наближаващите новогодишни празници от МВР напомнят, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества.

Фирмите и търговците, които търгуват с подобни изделия трябва да имат разрешение от МВР, както и да разполагат със специално изградени за този вид стоки складове и магазини. Забранено е търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони.

В складовете и магазините с разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак.

Изделията трябва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език. Забранява се продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия (разкъсана опаковка, фитил и др.).

Според степента на опасност пиротехническите изделия се разделят на следните категории:

1. Фойерверки – забранени за продажба на лица под 12 години

2. Сценични пиротехнически изделия – забранени за продажба на лица под 16 години

3. Други пиротехнически изделия – забранени за продажба на лица под 18 години

За безопасното отпразнуване на Нова година от МВР дават следните съвети:

1) Пиротехническите изделия да се купуват и използват само от пълнолетни лица.

2) Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба.

3) Фойерверките изстрелвайте само от подходящи места, където няма да представляват опасност за вас и околните.

4) При индикации за дефект оставете пиротехническото средство да престои там, където е паднало, поне за 5 минути. Залейте с вода, за да обезвредите.

5) Фойерверките не се насочват към лицето и тялото на човека. Забранява се правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума и т.н.

6) Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

7) Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден от ваши съседи с бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

8) Забранена е употребата на огнестрелно оръжие не по предназначение.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата и се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак.

Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се запалят и да причинят изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания на хората в близост. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече