Как да опазим дома си от крадци по Нова година (Практични съвети)

0

Коледа е семеен празник и домовете ни са пълни с гости. За Нова година обаче  много хора жилищата си, пътуват в чужбина, до някой екзотичен остров или използват почивните дни, за да покарат ски с децата си.  Тогава на прицел попадат жилищата им, като това е един от най- активните сезони за крадците. Какво може да направим, за да защитим собствеността си?

1. Сложете си охранителна система

Най-сигурното средство си остава включването на сигнално-охранителна техника в дома. Добре е системата за охрана да остане включена и когато сте си в къщи. Дори обикновената локална аларма може да се окаже по-добра защита и от най-сложната ключалка.  При изборът на фирма за инсталиране на сигнално-охранителна техника и автопатрулна охрана е най-добре да се използва фирма с добре развита структура от мобилни патрули. Ако вече имате инсталирана охранителна система, свържете се с диспечерския център на фирмата, за да уведомите за отсъствието си. Помислете в случай, че системата се задейства или бъде открит взлом, кое лице, най-близко до семейството ви, да присъства на огледа на жилището от патрулните екипи на охранителната фирма или полицията.

 2. Монтирайте метална врата

Криминалистите препоръчват при обезопасяване на жилището да се започне от входната врата. Безсмислено е да монтирате метална врата или решетка върху стандартните дървени каси, тъй като тя може да бъде извадена заедно с касата много лесно. Една от надеждните защити  е освен специалната брава да бъде поставено  допълнително заключващо устройство – преодоляването му би изисквало повече време и това разколебава част от крадците.  Ефективна е и допълнителната брава с локална сигнализация, която реагира на натиск отвън.

3. Винаги заключвайте

Не   оставяйте ключ   на   „тайно място“ извън дома. Извършителите   на кражби познават  и проверяват възможните “тайници”. Заключвайте дома си, дори когато излизате за малко.

4. Пари и скъпоценности – в трезора

В никакъв случай не дръжте у дома големи суми пари, валута и ценности. Ако все пак се налага за кратко време да държите вкъщи по-голяма сума, скрийте я на нетрадиционно място. Гардеробът, хладилникът и дюшекът не са сигурни скривалища. Не показвайте на никого къде държите парите, дори на децата си. Избягвайте да демонстрирате излишно материалното си благополучие, тъй като крадците активно търсят информация за такива жилища. Не оставяйте резервни ключове на видно място в апартамента си. Ако изчезнат –  веднага сменете ключалките. Особено бдително пазете документите си за собственост и документите си за самоличност. Пазете също фактурите и гаранционните карти на скъпата аудиовизуална и домакинска техника. Не съхранявайте банковите си карти и пин-кода им в един и същ портфейл, чекмедже и т.н. Създайте си нетрадиционни тайници, ако притежавате скъпи бижута, а най-сигурно е да ги оставите на съхранение в банкови трезори.

5. Изпразнете пощенската кутия

Тя е явен признак за трайно отсъствие на стопаните на дома. Препоръчително е да дадете ключ от пощата на съсед, който да я прибира редовно.

6. Оставете щорите вдигнати

Трайно затворените прозорци и тъмнина в дома в разгара на лятото също подсказват отсъствие. Ако имате силно доверено лице, на което бихте могли да дадете ключ от апартамента си, за да полива цветята (в случай, че гледате саксийни цветя) или да се грижи за домашния любимец, може да помолите и периодично да пали или гаси осветлението, и да отваря или затваря прозорците. Добре е да знаете, че прозорците са най-уязвимото място във вашия дом, най-вече ако живеете на първите етажи или сте в къща. В никакъв случай не оставяйте счупени стъкла или лесно откъртващи се прозорци, преди да заминете. Ценности, разположени в непосредствена близост до прозорците ви, са открита покана за крадците. Ако имате възможност сложете капандури или щори.

7. Не се хвалете в социалните мрежи!

 Ако ви предстои пътуване, почивка или командировка за няколко дни, не съобщавайте за това на много хора. Предупредете и децата си да не правят това. Направете си атрактивни селфита, но ги публикувайте едва когато се приберете. Крадците също имат фейсбук и инстаграм!

Как да реагирате, ако заварите жилището си разбито?

Не обикаляйте жилището и НЕ ПИПАЙТЕ НИЩО. Постарайте се да запазите самообладание. Използвайте мобилен телефон или телефона на съседите си, за да съобщите за кражбата в полицията, като не оставяте без наблюдение входната врата на апартамента си. До идването на дежурната оперативна група пазете никой да не влиза в жилището и нищо да не се пипа и размества в него, още повече че крадецът може да е още вътре, а заварен на местопрестъплението – да прояви агресивност.

Когато дойдат полицейските служители, се старайте да им помагате, като посочите точно мястото на липсващите вещи, вида и количеството им.

В случай, че станете свидетел на кражба

Помогнете на полицията, като се обадите своевременно на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР, защото следващия път може Вие да сте потърпевш. Не бива да се успокоявате с думите “Това на мен не може да ми се случи”. Никой не е защитен от кражби, дори и самите крадци понякога стават жертва на други крадци. Сигнализирайте в полицията и за непознати лица със съмнително поведение, които сте забелязали във входа. Ако забележите пред или във входа на сградата в която живеете непознати лица, дори да ви правят впечатление на неангажирани – огледайте ги добре и се опитайте да ги запомните. Възможно е като се качите в жилището си, да установите, че това отвън са били вашите хора. Ако на вратата Ви позвъни непознат и след като му отворите Ви обясни, че има грешка, че търси квартира или човек, когото не познавате – постарайте се да го огледате добре – защото е възможно малко по-късно да се окаже, че жилището на съседа Ви е обрано.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече