Как точат кредитните ни карти? Сменяйте често PIN-а, могат да ви ошушкат и от разстояние (Съвети)

0

Да източат банковата ни сметка става все по-лесно за престъпниците, които вече действат със супермодерна техника, за да се докопат до парите ни. Не се заблуждавайте, че бандитите имат нужда от кредитната ви карта, за да стигнат до сметката ви, защото понякога и защитата с пин код не е достатъчна, пише Уикенд.

Всеки може да бъде потенциална жертва, но въпреки това има начини да се предпазим от финансовите измами, като наберем повече информация за рисковете за парите ни. Има няколко основни начина, чрез които престъпниците могат да се доберат до данните и да изтеглят всичко от банковата ни сметка.


Първият, естествено е, като успеят да се доберат до картата ни, което се случва най-често. За съжаление, след като веднъж дебитната или кредитна карта е в ръцете им, те могат да я използват, дори и да не знаят PIN кода за защита, защото повечето онлайн магазини и сайтове искат само номера на картата и трите цифри на гърба й, без PIN код. В допълнително улеснение за мошениците е и фактът, че повечето карти вече са безконтактни и всеки може да плаща сума до 50 или 100 лева само с доближаване до апарата в магазина. Така мошениците могат да източат 200 лева за нула време от картата ви, в момента, в който попадне в ръцете им.

Вторият вариант е да стигнат до данните на кредитната карта, след което или я клонират, или директно ги използват. Това става обикновено с т.нар. скимиращи устройства, поставени от мошениците в самите банкомати. Тези джаджи разчитат и записват данните на картата и след това тя може да се клонира. Със скрити камери или чрез човек, който ви наблюдава, ако не сте внимателни при изписване на вашия PIN код, той лесно попада в ръцете на измамниците. Не забравяйте, че вече има достатъчно модерни устройства, които да разчетат данните ви и отдалеч.


Друг начин да се доберат до вашите данни са сайтовете, в които пазарувате и сте въвели информацията за кредитна карта или банкова сметка с цел разплащане. Същото може да се случи ако сте запазили данните на своя телефон или таблет или на имейла си.
Социалните мрежи са добър източник на данни, защото оттам крадците се добират до имена, адреси и дата на раждане. Особено популярна става и кражбата на карта при подновяване – понякога крадците могат да се доберат до нея, преди да достигне до нас.
В последно време популярно става източването на пари директно от дебитните и кредитни карти в джоба ни. Схемата не е нова, но става все по-популярна, предупреждават експерти по киберсигурност. Източването става със специални устройства, които измамниците допират до портфейла, обикновено в претъпкани места, като градски транспорт, в метрото, или търговските центрове.  Престъпните групи използват функционалността на безконтактната карта за разплащане без PIN код, обясняват експертите.

Ето и как става номерът – мошениците умело се приближават до вашия портфейл със специализирани устройства с по-голям обсег на действие. По този начин правят малко, но много на брой транзакции, което е достатъчно, за да олекне стабилно сметката ви.


Най-важното е да не даваме информация за банковата си сметка, кредитните карти и лични данни на когото и да било, не бива да споменаваме и данните по телефона. Трябва да сме внимателни и във всички сайтове и имейли, които изглеждат не особено достоверни. Не е зле да сме внимателни и в социалните мрежи, като най-добре е да заключим профилите си само за приятели или просто да въвеждаме възможно най-малко лична информация. Паролите в интернет трябва да са достатъчно дълги и сигурни, като най-добре е да използваме различни за отделните  сайтове.


Всеки е наясно, че PIN кодовете трябва да се съхраняват много внимателно. Не пренебрегвайте съвета да прикривате с ръка клавиатурата на банкомата с ръка, когато изписвате цифрите. Добре е периодично важната комбинация от цифри, дадена от банката при нова карта, веднага да се смени. Колкото по-дълга е поредицата от цифри, толкова по-добре. PIN кодът не бива да изписваме никъде и да не го диктуваме на когото и да било. Цифрите просто се запомнят и след това се въвеждат внимателно и скришно, за да не ги види някой. Не използвайте един и същи PIN код за повече от една карта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече