Какво да правим, ако „Топлофикация” запорира сметките ни?

0

Стотици потребители изпадат в критична ситуация, ако заради липса на средства са станали сериозни длъжници на „Топлофикация”. Бъдете внимателни, защото дружеството е безкомпромисно при събиранията на вземанията си. Все пак ако сте длъжник и сте докарали нещата до последната фаза – да предстои запориране на сметките ви и дори разпродаване на имуществото от съдия-изпълнител, не се отчайвайте, а предприемете няколко разумни стъпки.


Първата ви работа е да проверите дали част от дължимите суми вече не са погасени по давност и вече не сте длъжник. За целта обаче се свържете с опитен в тази материя юрист. Обичайно в случай на по-големи дължими суми, „Топлофикация” вади изпълнителен лист на база на фактурираните суми.
Трябва да сте наясно, че погасените по давност задължения не изчезват автоматично. Принципно давността е 3 години, но когато отидете на касата, може да се окаже, че задълженията си стоят и не изчезват. Тогава се налага да предприемете действия пред съда, за да се установи, че сумата, за която претендира „Tоплофикация” по начислени сметки, вече не е дължима. В подобни случаи има немалко спечелени дела. Когато съдът постанови, че потребителят не дължи на „Топлофикация” претендираните суми, съдия изпълнителят е длъжен да прекрати изпълнителното дело и да вдигне наложените запори и възбрани.


В случай, че се тревожите, че докато съдът се произнесе, съдия изпълнителят може да разпродаде имуществото ви, трябва да знаете, че при завеждане на иска, имате право да искате обезпечение за спиране на изпълнението по изпълнителното дело. Ако уважи молбата,  съдът издава обезпечителна заповед за спиране на изпълнението по изпълнително дело. Тогава съдия-изпълнителят е задължен да се съобрази и да спре принудителното събиране на начислените суми.
При натрупани дългове от потребителя, най-често се практикува варианта да се споразумеете с „Топлофикация” да изчистите дълга си за даден период от време на разплащане. Тогава от дружеството ще ви накарат да подпишете документ за разсрочени вноски. Неизгодното в този случай обаче е, че с подписа си под този документ, вие признавате и старите си задължения, макар че те са погасени по давност. За да не проиграете шанса си да се възползвате от тази екстра, също е добре да се посъветвате с адвокат, преди да подпишете каквито и да е било документи с монополиста.


 Всичко това трябва да свършите максимално бързо, за да не се усложни ситуацията и проблемът да стане по-сложен за решаване. Най-удачно е да предприемете бързи действия и да се свържете с адвокат, който има опит в делата срещу топлофикация, за да ви посъветва какво е решението на вашия конкретен случай.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече