Temi.bg научи: Нено Димов има фирма за печки! (ДОКУМЕНТИ)

1

Арестуваният бивш министър е най-големият акционер в „Искабул” АД, съдружник е с дружеството, което построи оградата с Турция

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се оказва съдружник в частна фирма за производство на печки, показа проверка на Temi.bg в Търговския регистър.

Арестуваният бивш министър на околната среда и водите фигурира в списъка на акционерите, получили покани за общо събрание на „Искабул” АД, състояло се на 17 юли 2018-а в Дупница.

Справката ни показа още, че „Искабул” е основана през 1996 г. и произвежда метални конструкции от стомана – печки за камини; изрязване на сложни контури; крепежни елементи; носачи, накладки за превозни средства и други. Продукцията е предназначена главно за Великобритания и Ирландия.

Нено Димов още фигурира като изпълнителен директор на частната фирма

Един от акционерите, при това с най-голям дял, е именно 55-годишният Нено Димов – с 33,5% участие. Освен това в регистъра е посочено, че екс министърът е и изпълнителен директор.

Интересно е и друго – съдружник във фирмата за печки с 29,5% е известната в търговията с метали и строителство варненска компания „Интерком груп” – една от най-големите компании у нас, която участваше в изграждането на оградата по границата с Турция, спечели обществената поръчка за близо 4 млн. лева.

Фирмата има и завод в Украйна, тъй като управителят ѝ Павлин Николов има добри връзки там от времето, когато е завършил политехническия институт в Лвов.

Все пак Димов се е изтеглил от управата на дружеството, както повелява законът. Но е запазил собствеността си в него, както се вижда от участието му в общото събрание. Фактът бе потвърден преди време и от пресслужбата на МОСВ.

През 2017 година Нено Димов описва имотното състояние в данъчна декларация, както по закон трябва да направят всички министри. Заявява, че притежава два апартамента по 100 квадрата, както и къща от 200 кв. м в София.

Първото жилище е придобито за 47 700 лв. през 1986 година, когато Димов е едва на 24 години. Второто е купено през 2016 година за 160 хиляди лв. Къщата е от 2004 г. и е на стойност 106 591 лв.

Бившият министър декларира, че от 2015 година кара БМВ, купено за 38 400 лв. Освен това има депозит 35 000 лв. в банки, 57 000 паунда в чужбина, както и 33 500 поименни акции във въпросната фирма „Искабул“ АД.

1 Коментар
  1. Бойко Борисов казва

    Крадат яко….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече