Ще ни удари ли китайският вирус? 5000 заразени и над 100 починали, 35 милиона са под карантина

0

35 милиона души са под карантина в домовете си заради новия опасен коронавирус. Само за една седмица новооткритият коронавирус успя да зарази близо 5000 души, да убие над 100 и да се прехвърли в повече от 20 държави. Световната здравна организация съобщи, че заразата се е разпространила извън Азия – в САЩ и в Европа. Случаите във Франция и Германия са потвърдени, като се чакат и резултатите от изолираните пациенти в Румъния и България. Мъж е настанен за наблюдение във ВМА-София.

Какъв е този вирус?
Епидемията е причинената от непознат досега коронавирус. Това е голямо семейство от вируси, но само шест (с новия стават седем) са известни с това, че заразяват хората. Например, тежкият остър респираторен синдром (SARS), причинен също от коронавирус, уби 774 от 8 098 души, които бяха заразени през 2002 г. в Китай. Това е и причината светът отново да е в паника.

Тежки ли са симптомите?
Това, което се знае към момента е, че заболяването започва с треска и висока температура. След това се появява суха кашлица и задух. Това налага пациенти да бъдат хоспитализирани. Така протича тежката форма, но според медиците има и по-лека, която не се различава много от добре познатите грипни състояния. Към момента не е ясно дали има безсимптомни случаи, т.е. дали има хора, които са заразени, но не боледуват, а само разпространяват вируса.
Самото семейство на коронавирусите може да причини симптоми, вариращи от лека настинка до тежки усложнения, завършващи със смърт. Ето защо се наложи Световната здравна организация (СЗО) да въведе спешни мерки, подобни на тези при свинския грип и ебола. Само така според експертите епидемията ще бъде овладяна. Препоръките за поведение вече са изпратени до здравните власти във всички държави по света, в това число и България. А движението на вируса може да се следи в реално време – пуснаха интернет приложение, което показва, къде има регистрирани болни.

Как протича инфекцията?
Новият вирус попада директно в белите дробове и ги заразява, така че кашлицата и кихането, заедно с високата температура, са най-ясните знаци, че вероятно става дума точно за това заболяване. Към момента не е ясно, дали някои хора са по-уязвими към тази инфекция от други, както и дали има вероятност просто да са преносители (какъвто например е случая ссъс СПИР). Учените търсят отговори и на въпросите кога и как заразява вируса, какъв е инкубационния период, колко часа след заразяването се появяват симптомите и т.н.
Може да изглежда, че случаите са нараснали драстично за седмица (от 40 до 4000 заразени) , но изнасянето на тези данни е подвеждащо, коментират родните лекари. Според тях регистрирането на повече „нови случаи” се дължи на засиления надзор, а не на това, че заразата се разпространява толкова бързо. Според тях цифрите само засилват паниката у хората. Но дори те признават, че броят на заболелите вероятно ще бъде много по-голям от отчетените данни, тъй като много хора не търсят лекарска помощ при наличието на грипни симптоми.

Колко смъртоносен е вируса?

Известно е, че над 100 души вече са починали след заразяване с новия вирус, но броят им непрекъснато нараства. Медиците обясняват, че от тази инфекция не се умира за 48 часа, т.е. тя се развива бавно и отнема около седмица преди да се стигне до летален край. Тъй като грипната вълна в Северното полукълбо е в разгара си, има много случай на болни хора, които изпадат в паника, да не са пипнали новият китайски вирус. В същото време властите в азиатската държава отбелязва, че най-вероятно има и много недекларирани случаи за заразяване, което повишава опасността от разнасянето на вируса извън пределите на страната. Вече има регистрирани и доказани случай в САЩ, Германия, Франция, Индия, Тайланд, Япония, Южна Корея и т.н.
У нас има един мъж (завърнал се преди дни от Пекин), който е настанен във ВМА-София. Правителството изпраща самолет, с който ще бъдат върнати в България и тримата студенти, който в момента са блокирани в град Ухан.

Как може да бъде спрян?
Тъй като вирусът изненада всички, няма ваксина, така че единственият начин за спиране с разпространението му е своевременното диагностициране и предприемането на адекватно лечението. Естествено, най-ефективно действа мярката за поставянето на пациента в изолация.
Проследяването и наблюдението на заразените хора, които са влезли в контакт с вече болни пациенти, може да помогне на медиците да изработят такива механизми, които ще предотвратят по-нататъшното разпространение на опасния коронавирус. Засега обаче препоръките се свеждат единствено до носенето на маски, по-честото миене на ръцете, ограничаване на пътуванията и забраната на масови събирания.

Откъде дойде заразата?
Нови вируси се откриват непрекъснато. Най-често те „прескачат” от животните към хората (такива бяха случаите на свински и птичи грип). Ето защо всички смятат, че отново става дума за нещо такова. Знае се, че заразата е тръгнала от пазар за морски дарове в китайския град Ухан и се предполага, че е пренесена или от кит (чрез китовата мас) или от пилета, зайците, змиите и прилепите, които също били открити там. Припомняме, че опасният SARS започна от прилепи, а респираторният синдром от Близкия изток (MERS), който уби 858 от 2494 регистрирани болни през 2012 г., дойде от камилите. Сега везните на учените отново клонят към прилепите, но все още е рано да се каже, кой е виновен за настоящата епидения.

Защо огнището е в Китай?
Най-простичкият отговор е свързан с големината и гъстотата на населението, казват експертите. Ухан може и да не е сред най-известните китайски градове тип мегаполис (като Пекин и Шанхай), официално населението му към 2018 г. възлиза на 9 милиона души. Или иначе казано, това е град с размерите на Лондон. А според някои оценки той е 42-ият най-голям град в света.
Ако към това се добави и факта, че китайците са в близък контакт с животни, които се славят с това, че са добри приносители на вируси, картинката става много ясна за медицината. Или иначе казано, никой не е изненадан, че всички вирусни огнище се появяват първо в Китай.
Накратко, вирусът се е разпространил толкова бързо, защото много хора посещават Ухан, заразяват се и се прибират у дома. А този процес се улеснява и от факта, че там е разположено едно от най-големите международни летища, през което преминават над 20 милиона пътници годишно, пише Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече