Диетите са по-опасни от самото напълняване!

0

Диетата е по-лоша за вас, отколкото наднормено тегло. Учените са категорични, че лишаването от храна и елиминирането на цели групи от продукти, с цел намаляване на калориите, вреди на тялото. В този смисъл е по-добре човек да е леко закръглен, отколкото измъчен от строгите ограничение. Но защо се получава така?

Всичко се дължи на метаболизма. Диетолозите твърдят, че големите и резки промени в хранителните навици наистина водят до отслабване, но в 90% от случаите след него идва новото наддаване на тегло. Сигурно всеки, които се е придържал към някакъв ограничаващо меню за седмица или две, е забелязвал т.нар. йо-йо ефект след като се върне към нормалните си хранителни навици – винаги се качват повече килограми от тези, които са загубени по време на диетата.
Последните проучвания показват, че зад натрупването на излишни килограми, стои сложна симбиоза между непрекъснато променящата се чревна флора, забавящия се с напредването на годините метаболизъм и общото психично здраве (стрес, безсъние, умора, тъга и раздразнителност). Всички тези фактори работят заедно, за да ни направят по-дебели, по-болни и по-нещастни от всякога, категорични са специалистите. Но дали наистина строгата диета е най-доброто решение? Как действа тя на тялото? И няма ли друг начин да се чувстваме по-добре в кожата си?

Объркване на метаболизма

Ето какво се случва, когато следвате някаква диета, която ограничава менюто ви, в сравнение с ежедневните ви хранителни навици. Организмът намалява скоростта на метаболизиране (разграждане) на хранителните вещества, за да пести енергия. Защото тялото ежедневно се нуждае от енергия, за да извършва определени функции – като дишането, изтласкването на кръв от сърцето към крайниците, мислене и т.н.
Казано по друг начин, когато драстично намалите броя на калориите, които изяждате за един ден, тялото ви казва: „Добре, ще намаля броя на калориите, които изгарям за деня”. То е в режим „глад” и включва всички еволюционни механизми за оцеляване. Така вие се храните само с три филийки ръжен хляб, домат и една краставица, а домашното ни кантарче не показва по-малко килограми. Какъв ужас! А решението е доста по-простичко – яжте всичко, но го правете разумно. Така метаболизмът ви ще се чувства добре. И не се притеснявайте ако сте леко закръглени – това не е голяма беда.

Кошмар за тънките черва

Ако някога сте правили опит да работите упорито, за да свалите няколко килограма, то знайте, че не сте сами в тази битка. Една от най-коварните истини за ограничаващите диети е, че повечето хора не просто губят X тегло и след това добавят същото количество X тегло – проблемът е, че те получават „X + Y” тегло след края на режима.
Едно скорошно проучване обяснява, защо всеки път, когато добавяте или сваляте килограми, настъпват куп променливи в тялото свързани с кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и дори с бактериите в червата ви, известни като микробиом. Когато наддавате на тегло, вие развивате повече от определен тип бактерии в червата си, които поддържат този процес на напълняване. А когато отслабнете, настъпват промени в микробиома – увеличава се броя на бактериите, които пестят енергия.
Оказва се, че йо-йо ефектът всъщност се дължи именно на това съотношение на различните видове микроорганизми. След края на диетата, започвате да се храните както обикновено, но микробиома е настроен така, че да съхранява, а не да изразходва енергия. И така теглото се повишава отново, защото пренастройката в червата изисква определено време.

Диетата води до натрупване на мазнини

Има различни видове мазнини, въпреки че вие по подразбиране ги обвинявате за отеснялата ви рокля. Диетолозите обясняват, че има подкожни мазнини и висцерални (коремни) мазнини. Висцералните са известен с това, че се натрупват около вътрешните органите в коремната кухина. Те са метаболитно активна, което означава, че играе роля в производството на хормони, които увеличават риска от развитието на сърдечни заболявания , диабет и вътрешни възпаления в тялото.
Тъй като теглото варира ту нагоре, ту надолу, количеството висцерални мазнини продължава да се покачва, излагайки ви на риск от това да развиете по-сериозен здравословен проблеми, в сравнение с тези, които бихте имали, ако никога през живота си не сте спазвали диета за намаляване на килограмите. Всъщност, оказва се, че именно провеждането на диети в юношеството и младостта са отговорни за напълняването в областта на корема след 40-годишна възраст.

Може да си увредите психиката

Правило ли ви е впечатление, че докато се опитвате да направите нещо добро и правилно за вашето здраве, сте се чувствали зле. Учените обясняват, че йо-йо ефектът (свързан с диетата ви) може да е отговорен и за появата на тъка, депресия, ниско самочувствие, раздразнителност и т.н. В този механизъм на сваляне и качване на килограми експертите откриват, че при много хора има спад на производството на серотонин – невротрансмитера в тялото ви, който е отговорен за регулирането на настроението, съня и дори апетита.
Депресията е свързана с напълняването по едни специфичен начин – колкото по-лошо се чувствате, толкова повече храна изяждане, защото това е метод за самоуспокояване. Провеждането на някаква диета обаче почти винаги води до депресия (заради промяната в отделянето на хормони) и така се получава един затворен цикъл. В крайна сметка се стига до тотален провал – чувствате се едновременно и потискани и напълнели. Ето защо, диетолозите съветват да не се ограничавате в приема на продукти, а просто да хапвате от всичко в малки порции. Така ще се чувствате щастливи, въпреки лекото си закръглено тяло.

Разберете къде бъркате

На първо място човек сам трябва да разбере причините, поради които е натрупал всички килограми, да се замисли как се храни, колко е активен, има ли вредни навици и да направи собствена оценка – дали причините са външни или вътрешни. На следваш етап трябва да създаде собствена стратегия, съобразена с неговото хранене и начин на живот, с която отново да влезе във форма.
В момента, в който разберете, къде бъркате в начина си на хранене, станете по-активни физически и дадете на тялото си това, от което има нужда, не само ще влезете в норма, но и ще подобрите хормоналния баланс в организма, нервната си система и цялостното си здраве, категорични са диетолозите.
Доказано е, че най-ефективните диети в дългосрочен план са тези, които са по-продължителни като време, лесни са за спазване и са съобразени с индивидуалните предпочитания на човек. В този смисъл ударните диети и най-вече гладуването дават силен моментен резултат, но след спирането им и възстановяването на старите хранителни навици, постигнатото бързо се губи и човек отново се депресира.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече