Къш от тук, махмурлук! 10 най-разпространени начина за справяне с кошмара

0

Вероятно повечето хора са го изпитали отново покрай новогодишните празници и дългата поредица имени дни. Ясно е, че прекалената употреба на спиртни напитки води до махмурлук. В опита си да се справят с него хората изпробват какво ли не, въпреки че от медицинска гледна точка лечение срещу неприятното състояние след препиване няма. Всеки човек си има свой начин за справяне с последствията от шумните купони и тежките запои. „Уикенд“ ще ви разкрие кои са най-разпространените методи за изтрезняване и доколко ефективни са те.

Безценният „Алка Зелцер”

Системно прекаляващите с алкохол знаят, че таблетките „Алка Зелцер” действат бързо. При силно главоболие след препиване си разтворете една от тях заедно с таблетка упсарин и половин изцеден лимон. Болката ще намалее силно, а след още 2-3 часа повторете упражнението.

Много вода преди лягане

Всички любители на питиетата знаят, че след сериозните запои главата буквално се цепи от болка. До този проблем се стига, защото тялото се обезводнява и мозъкът се свива. Решението е просто и се нарича хидратация. Ако има универсално средство за изтрезняване и борба с махмурлука, това определено е минералната вода. Само че понякога не е достатъчно да се събудите на сутринта и да изпиете една чаша до дъно. Всъщност, най-добрият вариант за справяне с махмурлука е да пиете повече вода и течности по време на самата вечер или непосредствено преди лягане. И помнете, че кока-колата или лимонадата не е добър „разредител“, тъй като в газираните напитки има твърде много захари, които също се нуждаят от вода, за да бъдат разградени.

Бира след ставане от сън


След като сте изпили достатъчно течности преди лягане, най-вероятно цяла нощ сте се будили да ходите до тоалетна. Въпреки това на сутринта трябва да положите още малко усилия, за да изхвърлите токсините от организма. Ето защото някои бармани предлагат бирата като вариант за допълнително засилване на уринирането. Тя трябва да се изпие сутринта, веднага след като човек си е отворил очите. Някои от пробвалите този метод твърдят, че той не действа и са се почувствали още по-зле. Но както вече уточнихме, всеки организъм има индивидуални потребности и реагира по различен начин.

Сок с витамини сутринта


Както е известно, алкохолът отнема голяма част от витамините и хранителните вещества от организма, което води до усещането, че все едно през тялото е минал камион. Ето защо много хора препоръчват да се пият прясно изцедени сокове сутринта. На първо място, те ще внесат ударни дози витамини и минерали, които организмът е изхвърлил с урината. На второ – ще подобрят водно-електролитния баланс на клетъчно ниво. А на трето – ще заредят организма с достатъчно енергия, за да може човек да свърши всички поети ангажименти.

Кафето е силен диуретик

Кафето е популярен метод за изтрезняване. Това обаче не е чак толкова добра идея. Топлата напитка спада към силните диуретици. В началото тя действително ободрява човек, но след като спре да действа, състоянието му ще стане още по-тежко. Някои дори казват, че кафето влияе върху черния дроб и забавя разграждането на алкохола. Освен това може да раздразни допълнително стомаха.

Торбичка с лед на лицето

Тъй като тялото се дехидратира, сутрин лицето е доста подпухнало. Ето защо се препоръчва поставянето на торбичка с лед на челото и в областта на слепоочията. Това не само ще облекчи пулсиращата болка, но и ще подпомогне тъканите да се върнат в първоначалното си състояние. Не е желателно обаче ледените блокчета да се слагат директно върху кожата. Най-добре е да се поставят в найлонов плик и да се увия в хавлиена кърпа. Облекчението настъпва след около 20-30 минути.

Никакви мазни храни

Много често се препоръчват мазни храни след ставане от сън. Не всички обаче понасят мазнината, а някои дори повръщат след такава храна. Ето защо се препоръчва въздържане от твърде тежки продукти за закуска и обяд в деня след купона. В този смисъл човек не бива да яде хамбургери с тежки сосове, пържени яйца, принцеси с кашкавал и т.н. Не само че това няма да намали пулсиращата болка в слепоочията, но и ще доведе до проблеми със стомаха, придружени от гадене и повръщане.

Препечена филийка за закуска


Най-разумният вариант е, след като сте изпили чаша прясно изцеден портокалов сок, да хапнете една препечена филийка с извара. След това можете да си направите и дълго кафе. Доказано е, че кофеинът не бива да попада в тялото преди в стомаха да има някаква храна. Ето защо закуската е задължителна, но тя не бива да е тежка. Добре е в нея да присъстват фибри и белтъчини. Както стана ясно, мазнините не действат добре на стомаха след купон с много алкохол. Препоръчват се също така и плодове за закуска, тъй като те бързо неутрализират токсините в тялото.

Зелев сок за силен старт


Зелето е добър избор за борба с махмурлука. То съдържа много витамин С, а също и витамин В1, които са изключително полезни за възстановяване на организма след тежка вечер с много алкохол. Освен това зелевият сок може значително да подпомогне работата на стомашно-чревния тракт. А както се казва, щом стомахът работи добре, и главата ще е в кондиция. За съжаление обаче невинаги на сутринта човек има „бульон трезве“ под ръка, така че би било добре да се е запасил с него преди празниците.

Шкембе чорба за изтрезняване

Шкембето е перфектно средство за изтрезняване след тежък запои. Това също е добре изпитана народна рецепта. Супата възстановява загубените от организма соли, протеини и минерали. Запознати твърдят, че то трябва да е леко мазно, кисело и много люто, за да има още по-голям ефект. Пък и както се казва: „Като се чувстваш като чорба – само чорбата ще те оправи“.

Без студен душ след събуждане

Причината този метод да съществува е схващането, че студената вода засилва кръвообращението и така алкохолът се изгаря по-бързо. Някои хора пък смятат, че просто човек не може да търпи два източника на болка – когато му е студено, забравя за пулсиращите слепоочия. Проблемът е, че ефектът от студения душ е много кратък, а и ако човек е тежко препил, едва ли ще има сили за него. А и ако не е изключително кален и здрав, рискува да получи инфаркт или най-малкото да се разболее.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече