Сърбия шикалкави вече 6 години за Цветан Василев

0

Сърбия шеста година шикалкави за екстрадицията на банкера беглец Цветан Василев, като сега измисли ново оправдание, че тече дело по казуса.

Съдът в Белград вече два пъти отказа да върне в София банкера, ужилил вложителите в пирамидата КТБ с 5-6 милиарда лева. Точно пет и половина години изминаха от изпращането на първата молба и 4,8 г. от втората за екстрадицията на кредитния фараон.

Преди два дни главният прокурор Иван Гешев уведоми европейските институции, че Белград над 5 години и половина шиканира делото за екстрадирането на подсъдимия Василев.

Той бе категоричен, че Русия пази Цветан Василев в Сърбия. Известни са дебелите руски връзки на БГ Мадоф с кремълския олигарх Константин Малофеев, ортака му Дмитрий Косарев и генерала от КГБ, сега от СВР на Русия, Леонид Решетников.

Решетников и Малофеев са със забрана да влизат у нас за срок от 10 години, заради участието им в “План България”, движен у нас от русофил номер 1 Николай Малинов. С плана се целеше България да бъде откъсната от ЕС и НАТО и вкарана в орбитата на Русия. За целта банкерът-беглец трябваше да прехвърли активи за 1 млрд. лева на руските си авери.

Сръбският съд вчера излезе с поредната мъглива позиция, че ще разгледа допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадицията на банкера беглец, който живее охолно в съседката ни с откраднатите от трезора пари.

Сигнал

Във вторник главният прокурор Иван Гешев уведоми европейските институции, че Темида в Белград шикалкави относно екстрадацията на Цветан Василев.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава – Република Сърбия, по този конкретен случай във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок”, написа до европейските институции Гешев.

Главният прокурор изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, в което изрази недоумението си от факта, че решението на съдиите се бави от 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната молба за екстрадиция и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба.

В отговор на писмото на Гешев сега от Висшия съд уточняват, че разглеждането става на базата на допълнителното искане „от страна на прокуратурата на България на 24 октомври 2019 г., а на 3 декември Висшия съд в Белград чрез Министерството на правосъдието се е информирал за допълнителната молба от страна на българската прокуратура“.

Фалит

Междувременно председателят на опозиционното Движение на свободните граждани Сергей Трифунович заяви, цитиран от Танюг, че Цветан Василев трябва да бъде предаден на България.

Политикът допълва, че управляващите пречат на сръбското правосъдие да предаде Василев, който по думите му, „макар в Сърбия да е представен като спасител, е довел до фалит сръбската фабрика за стъкло”. Трифунович посочи, че Василев е дарил пари на фондацията на Драгица Николич  (съпругата на предишния президент Томислав Николич) и запита купил ли си е с това убежище в Сърбия.

Трифунович напомни, че във връзка със случая българската прокуратура е изпратила писма до европейските институции и до Висшия съд в Белград и е поискала от председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да направят оценка на готовността на Сърбия, като кандидат за членство в ЕС да прилага принципите на върховенство на закона.

В четвъртък бившият сръбски премиер Зоран Живкович заяви, че „издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич”.

„Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин.

И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата”, каза Живкович в сградата на Скупщината.

Отстраняване

Междувременно правосъдният министър Данаил Кирилов поиска Висшият съдебен съвет да отстрани съдия Андон Миталов заради уронване на престижа на съдебната власт.

Магистратът, който стана известен с това, че пусна в Москва свързания с Цветан Василев русофил, обвинен в шпионаж, Николай Малинов, получи черен печат от САЩ заради „сериозна корупция”.

Кирилов посочва, че една от причините да се обърне към Съдийската комисия на кадровиците е именно изявлението на американския държавен секретар Майк Помпео. Друга е нарушената процедура, с която Миталов пусна в Русия Николай Малинов, обвинен в шпионаж и имащ забрана да напуска страната. Той го направил, без преди това Малинов да е отправил искането си до прокуратурата, каквато е разпоредбата.

Пак в петък от Държавния департамент обясниха пред БНТ, че държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече