Защо трябва да спрем да пием? (Консумирайте алкохол в много малки количества и не всеки ден)

0

Случвало ли ви се да се събудите сутринта след купон предишната вечер и да видите в огледалото леко подпухналото си лице? Сигурно сте си казвали, че никога повече няма да вкусите и една капка алкохол. Но според някои специалисти не бива да робуваме на крайностите. Това на практика ще рече, че малко алкохол от време на време може да окаже известни ползи върху организма – като например да намали стреса или да понижи кръвното ни налягане. Така че не бързайте да заклеймявате чашата вино или малкото уиски (20 мл), но и в никакъв случай не прекалявайте с тях.

Повечето от нас са добре запознати с вредата от злоупотребата с алкохол и знаят, колко е важно да се придържаме към трезвеността. Например, отказът от спиртни напитки е свързан с подобряването на съня, настроението и визията ни. Ако не сме препили предния ден, то на следващият лицето ни сияе, нямаме торбички под очите и не сме с подпухнала лице. А какво по-хубаво от това?!
Въпреки това медиците твърдят, че от прекалената трезвостта също няма полза. Макар на пръв поглед консумацията на едно малко питие да не носи някакви очевидни ползи за здравето, то учените са успели да докажат, че ако от време на време вдигаме чаша за наздравица, по-лесно ще се справим със стреса и ще намалим високото си кръвно налягане.
От друга страна обаче, трезвеният човек може да намали увреждането на черния си дроб, да подобри инсулиновата си резистентност (при диабет тип 2), да сведе до минимум риска от някои видове рак и да подпомогне психичното си здраве. Ето как трезвеността и рядкото посягане към чашката се отразяват на здравето ни:

Намалява натиска върху черния дроб

Само един месец трезвост е достатъчна, за да помогнете на черния си дроб да се възстанови. Проучване, проведено през 2018 г., установи, въздържането от алкохол в продължение на 30 дни е довело да подобряване на чернодробните ензими при част от доброволците, в сравнение с контролната група, в която хората не били държани на тотален „сух режим” (те пийвали от време на време).
Резултатите от кръвните тестовете, провеждани веднъж седмично в рамките на един месец, показали, че при пълно въздържание в края на периода всички показатели свързани с чернодробните ензими влезли в норма. Като се има предвид, че тези ензими отразяват оксидативния натиск върху черния дроб, този един месец на трезвост може да бъде от полза, категорични са учените.
По време на предходни проучвания е доказано, че ако стресираме дългосрочно черния си дроб, то със сигурност ще съкратим продължителността на живота си с поне 5 години. Системната консумация на спиртни напитки затруднява тялото да елиминира токсините. Ето защо периодичното лишаване от ракия, водка или уиски може да помогне на черния ви дроб да се почувства малко по-добре, твърдят медиците.

Увеличава усещането за благополучие

Много хора смятат, че да пият всяка вечер по няколко големи уискита е израз на благополучие. Оказва се обаче, че не е точно така. Учените са доказали, че се чувстваме неочаквано по-доволни от живота си, когато не пием или го правим от време на време (в малки количества).
През януари 2020 г., веднага след новогодишните празници, група канадски учени проучили нагласите на над 40 000 души към живота и навиците им да консумират алкохол. Така те установили, че хората, които са се отказали от чашката и не са консумирали спиртни напитки повече от 2 години, били значително по-щастливи – това било ясно видимо при дамите.
За да се оцени усещането за благополучие, изследователите използвали скала наречена SF-12. Става дума за въпроси, свързани с физическото и психическото здраве, включително за социалния живот на доброволците, за усещането за болка и дори за емоциите, които изпитват ежедневно.
В края на проучването се оказало, че алкохолизмът и трезвостта са състояния, които оказва сложни въздействия върху психичното здраве. А ползите от „сухия режим” ставали видими години, след като човек вземе решение да изтрезнее завинаги.

Подобрява сексуалното изживяване

Трезвостта може да донесе неочаквана полза за сексуалността. Както отбелязва Шекспир, алкохолът „провокира желанието, но отнема възможностите“. Не само в онези векове, но и сега много хора приемат, че пиенето може да увеличи сексуалния нагон и да премахне някои задръжки. Учените обаче са категорични, че алкохолът отнема възможността за извършването на полов контакт и е в основата на еректилната дисфункция.
В този смисъл, онези мъже, които са решили да спрат да консумират спиртни напитки или да поне да пият в малки количества, могат да изпитат по-голямо удоволствие от секса.
Последното проучване по темата е от 2018 г. в него са били включени почти 700 доброволци. А в края на тестовете станало ясно, че алкохолът също така се свързва с чувството на съжаление след полов акт – много хора го отчитат като грешка, когато изтрезнеят на сутринта. Или иначе казано, интимността в леглото доставя по-голямо удоволствие, когато партньорите не са прекалили с чашките.

Регулира инсулиновата резистентност

Малко проучване от 2018 г., в което са участвали само 94 души, установи, че хората, които са били трезви в продължение на един месец, са показали множество подобрения в здравето си, включително намаляването на инсулиновата резистентност (състояние предшестващо диабет тип 2). При наличието на инсулинова резистентност тялото спира да обръща внимание на сигналите, подавани от инсулина, че клетките трябва да абсорбират и преработят глюкозата в енергия. В резултат на това човек започва да натрупва т.нар. висцерални мазнини, които се натрупват по органите в коремната кухина.
Доброволците, включили се в проучването, до едни показали значително намаление на инсулиновата резистентност след четири седмици „сух режим”. Ето защо учените твърдят, че за да се предпазят от развитието на диабет тип 2, хората периодично трябва да ограничават алкохолните питиета. И допълват, че при голяма част от мъжете в напреднала възраст се открива инсулинова резистентност именно поради факта, че са злоупотребявали със спиртните напитки в младежките си години.

Понижава риска от някои видове рак

Британските учени от години изследват различни фактори на растежа (видове протеини), свързани с риска от появата на някои видове рак. Така те са открили, че при хора, които се въздържат от алкохол в продължение на един месец, нивата на изследваните опасни протеини намаляват.
Най-често, в следствие на злоупотребите с алкохол, се увеличават нивата на онези растежни фактори, които се свързват с рака на дебелото черво, на белите дробове и на гърдата. Все още обаче няма дългосрочен анализ за това, как тези опасни протеини увеличават риска от появата на злокачествени тумори и дали ако се преустанови консумацията на алкохол, процесът може да бъде обърнат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече