Честито! Пловдив конкурира Куба с пури

0

Добра вест от Пловдив – градът под тепетата може скоро да се превърне в конкуренция на Куба в производството на пури! Една от перлите на тютюневата индустрия тук – фабриката за пури в полите на Сахат тепе, се броеше за опасна сграда през последните три десетилетия.

Новите собственици обаче са се заели със задачата да я възстановят. Това е един от най-мащабните обекти, които се реновират в момента и е поверен в ръцете на архитект Славена Русева.

Инвестицията е сериозна, защото всеки орнамент се изработва ръчно, а мазилката е същата, с която се реставрират сградите, паметници на културата в Австрия.

Едно от условията на Института за недвижимо културно наследство е било да бъде запазена фасадата на обекта, което е спазено, заяви инженер Лъчезар Митовски, цитиран от glas.bg.

Проектантите са направили отливки на всички корнизи и характерни орнаменти на сградата, за да ги съхранят при строителството.

„Може да се каже, че е един изключителен пример на добросъвестност от страна на собствениците, защото влагат много средства, за да запазят автентичния им вид”, заяви кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

От Община Пловдив отчитат, че само две са опасните сгради в центъра заради увеличения темп на реставриране на зданията в Стария град. 70 сгради в защитени зони са подготвени за реновиране и саниране.

Пловдивчани забелязват, че през последните години все повече стари сгради са реставрирани в стария им вид. Най-трудни са саниране за сгради с много наследници или такива със смесена собственост.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече