21 топ социалисти напират за лидер на БСП

0

Най-много номинации има Корнелия Нинова, втори е Кирил Добрев

21 са номинираните топ социалисти за лидер на БСП, съобщиха от „Позитано“ 20 час преди червения пленум, който ще се събере днес.

Продължава отчетно-изборната кампания в БСП за избор на ръководни органи. Проведени са 31 конференции и общи събрания, има 21 номинирани кандидати за председател на БСП. Ето номинациите:

Корнелия Нинова – 31

Кирил Добрев – 13

Калоян Паргов – 6

Костадин Паскалев – 6

Красимир Янков – 6

Георги Гергов – 5

Янаки Стоилов – 5

Валери Жаблянов – 3

Драгомир Стойнев – 3

Борислав Гуцанов – 2

Деница Златева – 2

Жельо Бойчев – 2

Михаил Миков – 2

Сергей Станишев – 2

Атанас Мерджанов – 1

Георги Пирински – 1

Георги Свиленски – 1

Иван Ченчев – 1

Лъчезар Костов – 1

Станислав Павлов – 1

Явор Гечев – 1

До средата на март продължава отчетно-изборната кампания.

Междувременно обаче социалисти се оплакаха от натиск при излъчването на кандидатурите от общинските и районни кoнференции. Заради писмо на червената ЦИК структурите били задължени да гласуват поотделно всяко от издигнатите от основните партийни организации (ОПО) имена и да изпращат на „Позитано“ 20 само тези, които имат 50%+1. Това е в нарушение на устава ни, който позволява на всяко ОПО да прави номинации, особено, когато става въпрос за пряк избор, смятат социалисти.

Досега издигнатите от ОПО кандидати в повечето случаи просто са препотвърждавани от конференциите и изпращани в централата. Никога не е имало цедка по конференциите, обясниха червени. Заради това и други решения на ЦИК днес на заседанието на пленума ще бъде поискано уволнението на сегашните й шеф и членове.

Според правилата за избор до 21 март червената ЦИК ще обяви имената на кандидатите, които отговарят на изискванията на устава и са дали съгласие да участват в надпреварата за пряк избор на лидер.

На заседанието на Националния съвет днес ще се приемат датата и дневния ред за червения конгрес. Очаква се да се приеме декларация, осъждаща провеждането на „Луковмарш“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече