МОН подкрепя финансово 147 училища за дуалната система на обучение

0

147 училища в страната, въвели дуалната форма, могат да кандидатстват за допълнително финансиране по новия проект на Министерството на образованието и науката „Подкрепа за дуалната система на обучение“. Той е с продължителност 36 месеца и се реализира в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българиям пише „Аз Буки“

Една от целите на Проекта е да се увеличи броят на учениците в ПГ и да се повиши делът на усвоилите занаят, които да работят по специалността си в първата година след завършването. Това обясниха на дискусионен форум в Пловдив експерти от МОН.

Училищата могат да кандидатстват за обучения за повишаване на квалификацията и компетентностите на учителите по професионална подготовка, за закупуване на оборудване и материали, включително работни и предпазни облекла. Средства ще се отпускат за закупуване на учебни помагала, за разработване на учебни планове, национални изпитни програми за дуалната система, помощни и методически материали.

Проектът ще предоставя подкрепа за ученици от първи гимназиален етап, които ще могат да участват в т.нар. „пробно стажуване“ в партниращо предприятие. Предвидени са средства за допълнителни занимания по чужд език или професионална подготовка за десетокласници.

Що се отнася до работодателите, те също могат да се възползват от проекта за обучения на наставници в педагогически и методически умения, за информационни кампании относно нормативните изисквания за предприятията при участие в дуалната форма.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече