Срещу паниката от коронавируса: Как да засилим имунитета си?

0

Тревогата около коронавируса предизвика епидемия от хумор в социалните мрежи. Всевъзможни чудодейни лекове и рецепти срещу Covid-19 заляха интернет пространството. А най-споделян стана стопкадър от извънредна емисия на CNN, на която водещият Улф Блицър съобщава, че българската ракия убива коронавируса. Шегата настрана, вирусите поразяват хората с по-слаба имунна защита. Как да подсилим организма си, как да се предпазим? Проф. д-р Елисавета Наумова, председател на асоциацията по клинична имунология, сподели практичните съвети за предпазване в студиото на „Събуди се“ по NOVA.

„Създава се доста голяма напрежение сред българските граждани и начинът по който се разтоварваме от това са шегите. Място за паника няма. Човек трябва да се грижи за имунната си система целогодишно. Най-важното е да се спазват всички мерки, за които вече се говори. Нужно е да имаме отговорност и гражданско отношение по отношение на това да пазим себе си и околните”, каза проф. д-р Елисавета Наумова, председател на асоциацията по клинична имунология.

„Обикновените маски не предпазват изцяло от вирусите, защото голяма част минават през тях. Те трябва да се сменят през два часа. Носенето на маска от страна на болния човек е задължително, защото по този начин се ограничава разпространението на вируса”, добавя проф. д-р Наумова.

„Когато имаме температура не трябва да се приемат алкохолни напитки. Ако сме болни трябва да подходим сериозно към това. В такива случаи трябва да се обръщаме към личния си лекар, защото той е запознат с епидемиологията. Няма универсална рецепта за всички. Тези, които боледуват по-често трябва да отидат на специалист и да си направят съответните тестове”, каза д-р Наумова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече