Какво казва конституцията за извънредното положение в България

0

По предложение на правителството Народното събрание гласува въвеждането на извънредно положение в страната, за да се спре разпространението на коронавирус у нас. TOPNOVINI.BG направи справка за това какво означава въвеждането на извънредно положение и какво предвижда Конституцията в такива случаи.

Според основния закон парламентът обявява извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

Законодателната дейност в такива случаи е много по-бърза, но приетите специални закони важат само докато е в сила извънредното положение.

При извънредно положение могат да бъдат временно ограничени отделни права на гражданите с изключение на правото на живот, правото да не бъдат подлагани на изтезания, правото на лична неприкосновеност живот, презумпцията за невинност, както и свободата на съвестта и вероизповеданията.

Докато трае извънредното положение изборите се отлагат. Срокът на работа на настоящото Народно събрание се удължава до отпадането на извънредните обстоятелства. Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Според Закона за отбраната и въоръжените сили при обявяване на извънредно положение държавните органи и въоръжените сили ограничават или забраняват полети на граждански въздухоплавателни средства и въвеждат особен режим на корабоплаване. Те контролират или забраняват преминаването през държавната граница и ограничават движението по основните пътни артерии. Институциите ограничават движението на влакове и установяват контрол върху пътниците и товарите. Ограничава се или се забранява достъпът до държавни учреждения.

При необходимост от защита на националния интерес, живота и здравето на гражданите могат да се прилагат и други мерки, които не противоречат на международните актове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече