МВнР: Не пътувайте до тези 12 държави

0

Във връзка с разпространението на болестта COVID-19 в световен мащаб и обявената от Световната здравна организация пандемия Министерството на външните работи (МВнР) повиши индекса на риск при пътуване до 12 държави.

С най-високо ниво на риск -5-то става Иран. Другата държава с най-висок индекс на риск остава Китай, в Европа – най-тежко засегната страна – Италия е с 4-то ниво на риск, което означава преустановяване на пътуванията, освен при крайна необходимост.

Това предупреждение се отнася за Испания и Южна Корея. От външно предупреждават хората да не пътуват и до Франция, Германия, Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия и Съединените щати, освен ако не се налага при крайна необходимост.

Заради епидемията от коронавируса САЩ спират влизането на чужденци, които пристигат от европейски страни. Мярката влиза в сила от петък и ще важи 30 дни.

В официалното си изявление Доналд Тръмп обяви, че забраната за влизане в САЩ се отнася до гражданите, идващи от Европа. По-късно обаче, в официален документ, публикуван след изявлението на американския президент, се уточнява, че забраната за влизане в САЩ  се отнася до неамериканските граждани, които идват от страните от Шенгенската зона.

Това автоматично изключва страни като България, Румъния,Хърватия,Кипър, Ирландия и Великобритания. Забраната за тези страни ще важи, ако 14 дни преди посещението си в Америка, те са посетили държава от Шенгенската зона.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече