Неделя, 15 март: Още двама с коронавирус

0

Общият брой на заразените към момента е 43-ма

Има още двама регистрирани пациенти у нас в неделя, 15 март – единият е от Плевен, другият е от София.

Общият брой на заразените към момента е 43. Това заяви шефът на ВМА генерал Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб във връзка със ситуацията с разпространението на COVID-19 в страната и света.

Венцислав Мутафчийски – ръководител на Националния оперативен щаб:

С особено внимание се следи мъж в „Пирогов“, който е с двустранна пневмония и допълнителни заболявания, включително инсулт. Той засега няма нужда от интубация. На този етап той е в стабилно състояния, както и останалите приети в болница пациенти.

Разширява се броят на лицата, които се поставят под карантина.

В Испания вече твърде се препоръчва да не се пътува. Засилва се контролът във връзка с нашите сънародници, които живеят там и се прибират. Възможно е до довечера да се предприемат мерки и за други държави, тъй като само от вчера заразените са от пъстра палитра – от Дания, от Нидерландия, от Австрия, от Франция, допълни Мутафчийски.

Направени са първите анализи на работата с картотекиране на потенциални пациенти. Нечетливо попълнени анкети и липса на пълнота на данните затрудняват екипите в издирването на потенциално заразени. Има сериозен недостиг на медицински лица, затова тече кампания за набиране на доброволци.

Генерал Венцислав Мутафчийски – председател на Националния оперативен щаб:

С удоволствие прочетох имейла, който ми изпрати директорът на Александровска болница, където кампанията за набиране на резултат на доброволци дава добри резултати .77 души са вече доброволци, включително и знакови лица като бивш министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и други, както и студенти и специализанти, които искат да бъдат включени в обслужването на пациентите и да помогнат с каквото могат .Този процес върви и във ВМА от четири дни, където имаме доброволци шести курс студенти по медицина, специализанти и десетки лекари от академията, които са изявили желание при нужда да се включат в реалната работа на инфекциозната болница.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече