Проф. Витанов: До три месеца ще се справим с кризата, ако не пробием карантината

0

След три месеца ще се справим с кризата, ако карантината не се пробие. Трябва да поддържаме бавно нарастване на броя на заболелите, съобщи пред медиите проф. Николай Витанов от БАН, който се занимава се с развитието на инфекции.

Новината дойде от редовния брифинг в Министерския съвет за ограничаване на коронавируса у нас.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък обясни, че днес имаме две добри новини – в още две фабрики стартира производството на защитни костюма – по 200 на ден, и днес се очаква да тръгнат 8000 маски за всички практикуващи лекари.

Доставени са 38 000 броя маски за лекарите, разпределени чрез 28 РЗИ, еднократни – 79 000, от които 47 000 за спешни болници и 30 000 за тези, които работят с граждани. Защитни облекла –  100 за лечебни заведения вече са пристигнали и всичките са произведени в България.

89 000 многократни защитни костюми очакваме от Турция. Предпазните очила са 14 000 от Турция, внасят се и калцуни за болници – 150 000. Рискът обаче е в транспорта.

Чакаме доставки от Индия и Виетнам. От Доха – допълнително 20 000 маски днес и 100 000 в следващите дни.

Ако се въведе по-сериозна карантина, това предполага мощна организация на службите за социален патронаж. В момента се работи и по финансово обезпечаване, и по организационните мерки, заяви Томислав Дончев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече