Коронавирусът се предава по въздушно-капков и фекално-орален път! 6 СУПЕР ВАЖНИ ВЪПРОСА за биологичната заплаха

0

Първоначално усилията на властите бяха насочени към контрола по границите. Реалността от последните дни обаче показа, че сравнително малка част от заразените с коронавирус в страната е пътували в чужбина, и то не до рискови дестинации. Симптомите на COVID-19 са същите като на грип, което прави личната преценка още по-голямо предизвикателство. Много хора трудно различават настинка от грип, а сега са изправени и пред дилемата дали течащият им нос и непрекъснатото кихане са знак за опасност. Ето няколко важни въпроса, на които потърсихме отговор от специалистите, за да сме максимално полезни на обществото:

№1
Колко дълго оцелява вируса по повърхностите?


Едни от най-важните въпроси в монета са как се разпространява COVID-19 и колко дълго може да оцелее по различните повърхности. Коронавирусът се разпространява главно чрез капчици слюнка при кашляне и кихане. Тези капчици могат или да попаднат директно в дихателната ни система, ако болният човек е твърде близо до нас, или да полепнат по околните повърхности, където да пребивават известно време.
Точно колко дълго се задържат по повърхностите обаче все още остава неясно. Има някои по-ранни проучвания, изготвени от китайските учени, в които се казва, че опасният вирус може да оцелее от няколко часа до девет дни при наличието на влажност и умерени температури.
Повече западни изследвания, публикувани през март, стигат до същите изводи. Група от американски и британски учени стегнаха до заключението, че COVID-19 остава активен във въздуха до 3 часа, върху картон или хартия – до 24 часа, а върху пластмаса и неръждаема стомана – до 2-3 дни.
Според китайските доклади, опасният вирус може да се разпространи и чрез изпражненията на хората. Или иначе казано, ако човек не измива ефективно ръцете си след ходене до тоалетна и докосне бутона за пускане на вода, кранчетата на мивката, дръжката на вратата и т.н., той със сигурност ще разнесе заразата. Ето защо призивите на здравните власти не сама у нас, но и по цял свят са за стриктно спазване на лична хигиена.

№2
Ефективни ли са мокрите кърпички?


Ако сте проследили новините, вероятно сте чували, че трябва да почистване всички повърхности, с които се сблъсквате ежедневно на работното си място, в училище, на летището и т.н. Добре известно е, че публичните места са потенциални огнища на зараза с опасни вируси и бактерии, т.е. ситуацията с COVID-19 не е по-различна.
Проучване от 2018 г. установи, че заразите, причиняващи епидемии, най-често се дължат на микроорганизми обитаващи червата, т.е. микроскопични частици от изпражненията на хората могат да бъдат намерени на парапетите, копчетата в асансьорите, дръжките на кошчетата за пазаруване и хиляди други повърхности, за които рядко се замисляме. В рекламите на повечето дезинфекционни кърпички се твърди, че те могат да убият до 99,9% от болестотворните микроби. И в един перфектен свят това наистина би било така.
COVID-19 е вирус, съдържащ липиди, което означава, че той може лесно да бъде убит с антибактериални кърпички. Но заради масовото използване на тези мокри кърпички, много преди да се появи опасния коронавирус, реално те са изгубили ефективността си. Според микробиолозите се е получило нещо сходно с антибиотичната резистентност – бактериите и вирусите са се приспособили към съставките в мокрите кърпички и не се плашат особено от тях.
За да е ефективно почистването, в кърпичките трябва да има малки дози етанол или белина (а не дезинфектанти на бензалкониев хлорид или водороден пероксид), с тях трябва да се бърше само една повърхност, а не няколко, както и дезинфекцията на повърхностите да се прави от 1 до 3 пъти дневно.

№3
Как да поддържам добра хигиена?


Сега, когато знаем, че COVID-19 се разпространява не само по въздушно-капков път, но и чрез изпражненията, трябва да говорим за наистина повишена хигиена. Специалистите уточняват, че когато пускаме водата след ходенето до тоалетна, също става разпръскване на малки капчици. Те, също като слюнката при кихане, съдържат микроскопични частици от урина и изпражнения, в които може да има бактерии или вируси. Попадайки по краката и панталоните ни, тези капчици вода се превръщат в заразоносител.
По принцип баните са опасна зона и трябва да сте умни, когато ги използваме. Първо, влизайки в тоалетната, ние трябва да почистим всички повърхности с антибактериална кърпичка. А след като приключим, да спуснем капака на тоалетната чиния и след това да натиснем бутона за вода. Накрая е задължително да измием ръцете си старателно със сапун и топла вода. Извън личната си хигиена, тоалетните и баните трябва да се почистват с препарати, за които сме сигурни, че намаляват броя на микроорганизмите.
Сигурно на всички им е омръзнало да слушат и да четат, че ръцете ни са най-големият виновник за пренасянето на зарази, наред с кихането и кашлянето. Но специалистите ни напомнят, че ние непрекъснато пипаме лицето си и така превръщаме очите, носа и устата си във входна врата за вирусите и бактериите. Изчислено е, че човек докосва лицето си средно по 23 пъти в рамките само на един час. Ето защо чистите ръце са начин №1 за намаляване на заразата.

№4
Кой трябва да се съмнява, че е заразен?


Според информацията, обобщена от здравното министерство преди дни, за COVID-19 трябва да се изследват всички хората с остра респираторна инфекция (кашлица, температура или затруднено дишане). Това трябва да направят и всички, които са пътували до Китай и Италия, които са имали контакт с вероятен или потвърден случай на заразен с коронавирус или са проявили някакви признаци на заразяване.

№5
Какво да прави човек със съмнение за коронавирус?


От националния щаб за борба с коронавируса настояват хората да се свързват с личните си лекари по телефона, за да получат съвет от тях как да действат. Не трябва да ходят в кабинетите им, за да не разпространяват (евентуалната) зараза.
Общопрактикуващият лекар може да препоръча на пациента да се свърже със Спешна помощ, ако симптомите му са тежки. Те са оборудвани със защитни облекла и ще откарат пациента със специално легло до Военномедицинска академия (ако е над 18 годишен), до Инфекциозна болница в София (ако е под 18 годишен) и до Белодробната болница „Света София” в столицата (ако е имал контакт със заразен с COVID-19). Болниците „Пирогов” и „Александровска” също могат да приемат пациенти за диагностициране и интензивно лечение на коронавирус.
Хората, които нямат личен лекар, трябва да се свържат с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в своето населено място или да звънят на телефон 112, откъдето ще им дадат информация, как е най-разумно да постъпят, в зависимост от тежестта на симптомите.

№6
Къде се правят изследвания?


Пробите за коронавирус се изследват в четири лаборатории – във Военномедицинска академия, в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, в болница „Света Марина” – Варна и в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” – Стара Загора.
Четирите лаборатории могат да изследват до сто проби дневно. От националния щаб за борба с коронавируса са категорични, че COVID-19 не може да бъде установен, ако изследваният няма симптоми. Това уточнение те правят във връзка с наплива от желаещи да си направят тест в частните лаборатории в страната. Цената на този тест е 120 лв., но той не гарантира, че ако е направен днес и пробата е отрицателна, то утре или вдругиден изследваният човек няма да е заразен. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече