Дебелите са най-застрашени от COVID-19 (Хората с кръвна група А са най-уязвими)

0

Затлъстяване ще е един от най-сериозните рискови фактори, водещи до тежко протичане на заболяването и до смърт при заразяване с COVID-19 в САЩ и Европа. Това заяви по CNN американският експерт по инфекциозни болести Майкъл Остерхолм. Той е един от специалистите, които от десетина години упорито предупреждава, че светът ще се сблъска с пандемия и че нито една нация не е готова за борбата с нея.

Специалистите не само в САЩ, но и тези в Европа, са сериозно притеснени от това, че при прехвърлянето на коронавируса от Азия към останалите континенти, ще доведе до промяна както в рисковите фактори, така и в клиничната картина на заболяването. „Например, един от рисковите фактори за развитието на остро респираторно заболяване, в резултат на заразяване с COVID-19, в Китай е тютюнопушенето. Но в други части на света това ще е затлъстяването, защото за много нации това е епидемичен проблем. Вероятно е възможно да наблюдаваме различен процент на смъртността – това означава, че смъртните случаи в САЩ и Европа най-вероятно няма да са свързани с  пола и тютюнопушенето, както е отчетено в докладите от Китай“, заяви Остерхолм.


От публикуваните в средата на март китайските доклади действително става ясно, че при тях най-голям е бил броя на пациентите от мъжки пол, възрастни и с определени заболявания.

Това са трите основни рискови фактора за тежко протичане на болестта и за настъпването на смърт.
Обяснението е просто – 60% от възрастните мъже в Китай са упорити пушачи и белите им дробове са сериозно увредени. В същото време лекарите са докладвали за значителен брой на заразени жени, но при тях симптомите били по-леко, тъй като те по-рядко посягали към цигарите.


„Докато в Азия най-голям е бил проблема с тютюнопушенето, то в Европа и САЩ ще изиграе по-съществена роля за евентуалния демографския срив при твърде висок брой смъртни случаи, причинен от коронавируса“, каза още Майкъл Остерхолм. Той направи и уточнението, че като цяло азиатците са слаби, т.е. при тях рядко има хора с наднормено тегло.


Експертите смятат, че европейците и американците, които са с т.нар. „бирени коремчета“ и са на възраст над 45 години, ще са основен контингент на болниците. Именно при тях се очаква симптомите да са най-тежки. Причината за това са висцералните мазнини, които създават условия за тихи вътрешни инфекции. Имунитетът на тези хора непрекъснато се бори с тези огнища и така се изтощава. А това от своя страна прави хората с наднормено тегло значителна по-лесна „плячка“ не само за опасния COVID-19, но и за всички останали вируси.


„Възможно е в края на коронавирусната пандемия да отчетем значително по-голям брой смъртни случай от тези в Китай и те ща са при хора над 45 години със затлъстяване. Както е добре известно излишните мазнини в областта на корема води до диабет тип 2, а от там и до сърдечносъдови и бъбречни проблеми – все системи, които отказват да работят при атака на COVID-19“, изрази притесненията си Майкъл Остерхолм. Той цитира и данните на СЗО, според които смъртността в Китай е между 3% и 4%. Въпреки това беше изчислено, че тя е едва 0,7% извън Ухан – епицентъра на огнището. В САЩ и Европа обаче смъртността или ще се задържи в рамките на тези проценти, или ще е малко по-висока.


„Очевидно е, че това е много сериозно предизвикателство. Мисля, че беше прибързано от страна на редица специалисти в областта на общественото здравеопазване да казват, че COVID-19 е по-малко опасен от сезонния грип. Сега вече ясно виждаме, че той създава много по-сериозни проблеми и смъртността ще е по-висока. Това, което те не бяха разбрали, че в началото видими бяха само доказаните случаи. Едва след месец стана ясно, колко по-опасен е коронавируса от грипа, а в средата на март вече виждаме, че броят на смъртни случаи са далеч повече, в сравнение и с най-тежкия сезон на грип“, заяви в заключение Остерхолм.


Припомняме, че на този етап коронавирусът очевидно е по-опасен от сезонния грип, но остава по-малко смъртоносен от „роднините“ му SARS и MERS. Смъртността при SARS беше около 10% от заразените, а при MERS – между 25% и 35%. Вирусът COVID-19 към момента убива около 3,3% от заразените, но този процент може да се окаже малко по-висок в края на пандемията.

Хората с кръвна група А са най-уязвими

Хората с кръвна група тип А са най-уязвими от острото респираторно заболяване, причинено от заразяване с новия коронавирус. В същото време онези с тип О изглеждат са по-устойчиви. Това показват предварителните данни от проучване, осъществено сред 2000 пациенти в Китай. Кръвните проби са били взети от хоспитализирани хора в Ухан и Шенжен. И били сравнени с пробите, взети от напълно здрави хора, които са успели да избегнат заразяването с COVID-19.


Така китайските учени открили, че процентът на инфектираните бил най-висок сред пациентите с кръвна група А, които развили и най-тежките симптоми. В същото време хората с кръвна група О са се оказали значително по-устойчиви към опасния вирус. Освен това, оказало се, че от 206 пациенти, починали от Covid-19 в Ухан, 85 са били с кръвна група тип А, а 52 – с тип О. Моделът се наблюдавал във всяка възрастова група и не се влияел от пола.
Самите учени обаче уточняват, че е възможно заключенията им да не са чак толкова точни, заради сравнително малкия брой тествани пациенти. Затова те разширяват анализа си и ще излязат с по-точни резултати в края на март.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече