Само в Temi.bg: БГ снимка на Юрий Гагарин скара три села

0

Жители на три пазарджишки села – Лозен, Симеоновец и Варвара, претендират, че космонавтът Юрий Гагарин се е фотографирал на тяхна територия преди много години, когато пътувал към Пазарджик, разказа хералдикът Александър Алексиев за Temi.bg.

И до днес има много спорове около мястото, където е направена снимката на Гагарин от тогава, която е запазена до наши дни. По онова време Гагарин е бил много известен и затова трите села настойчиво настояват, че снимката в тях.

Според историята, която е известна, Юрий Гагарин е пътувал от София към Пловдив и в района на Септемврийски ханчета е видял жени, работещи на полето, и е спрял да се снима с тях. Това не е станало в нито едно от трите села, въпреки че те претендират за това, а на кръстовището при ханчетата“, уточни Алексиев.

По думите му, известният космонавт е преминавал с кортеж по главния път и е пожелал да поздрави работничките. Пътувал е с открит автомобил. Според Александър Алексиев, който е един от притежателите на историческата находка, Гагарин е бил в близост до село Варвара на 22 май 1961 година, или една година след историческия му полет в космоса. Днес снимката е дарена на Областният архив в Пазарджик.

Местният фолклор обаче има и друг прочит на историята.  Работничките дълго време са се припознавали като емоционални обекти, към които Гагарин не случайно се е насочил за снимка. Те смятали, че той е бил привлечен от някоя от тях, а не , че чисто уважително е пожелал да запечати момент от пребиваването си в Пазарджишко.

Юрий Алексеевич Гагарин е съветски офицер, полковник, военен пилот и летец-космонавт, първият човек в историята на човечеството, който лети в Космоса. Полетът се провежда на 12 април 1961 година с космическия кораб „Восток 1“, който извършва пълна обиколка около Земята.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече