Златна рибка сбъдва желания в църква в Асеновград

0

Бандити се опитали да ограбят храма през 2009г, застигнало ги земетресение

Рибната църква в Асеновград е един от най-известните и посещавани Божи храмове в страната, научи temi.bg. Истинското й име “Св. Богородица – Благовещение” и днес празнува храмовия си празник. Храмът е посветен на Св. Богородица и е наречен в нейна чест.

Църквата е известна с Чудотворната икона на Св. Богородица, наречена още Бързата Света Богородица, поради това че когато някой се помоли за нещо наистина важно, то се изпълнява незабавно. Тя лекува от много болести, включително и от безплодие. Служителите разказват за интересна случка с изображението на Богородица. Жена, която пристигнала от Русе на Възкресение и се помолила на иконата, за да я дари с рожба. Докато се молила една ябълка от венеца, който опасват светото изображение се откъснала и тупнала в краката й. Жената се уплашила и казала, че не била докосвала нищо. Тогава клисарската й заявила, че Божията майка ще изпълни молбата й и тя ще се сдобие с детенце. Чудото наистина се случило, похвалила се жената, като специално дошла да донесе златни накити на иконата.

Друга случка също говори за чудодейната сила на Светата майка Богородица. Пред нея се молила баба с нямото си внуче. То било на около пет-шест години и притеснената жена измолила спасение от иконата. В един момент детето се обърнало и започнало да вика баба си. Жената била от видинския край и специално дошла да донесе на иконата златните пендари от чеиза си. Цялата икона е обсипана със златни украшения-медальони, гривни и пръстени. Свещеникът Тодор казва, че не оставят на иконата всичкото злато и украшения, за да не се блазнят крадците. Въпреки това през 2009 година бандити нахлули вътре в църквата и задигнали над четири килограма злато. Но буквално до дни земетресение разлюляло пловдивското село Кумово.

За да успокоят гневната Дева Мария миряните донесли злато и други дарове. Започнали да й се молят повече да не им изпраща никакви беди и неприятности. Оттогава никой не е посягал на даровете, оставени на иконата от благодарни хора.

В параклиса на Св. Йоан Кръстител към църквата има извор с кристално чиста и лековита вода. В него плуват рибки, които никой не храни. Казват, че рибките са вълшебни и се показват само на чисти хора. Друго поверие гласи, че ако добър човек се помоли за нещо на Бога и молбата му бъде чута, като потвърждение ще се появят три рибки.

Жителите на Асеновград са категорични, че местни хора няма да посегнат и да извършат светотатство. Градът е познат като малкия Йерусалим. В него има десет църкви и петдесет и шест параклиса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече