Как да спестявате по време на криза (6 златни правила, за да спасим парите си)

0

Ако до този момент само сте имали намерение да заделите настрана някой лев, внезапната криза ще ви го наложи. Сега, в извънредната ситуация и задаващата се световна рецесия, е задължително да направите спестявания за черни дни. Ето и няколко съвета на финансисти как да го направите по най-умният и проверен начин, пише „Уикенд“.

Правило 1:
Не отлагайте


Ако добрите ви намерения да отделите 10% от доходите си се изпарява няколко дни, след като сте получили заплата, значи никога няма да го направите. Отделете замислената сума още на първия ден, за да продължите да плащате сметките си с останалата сума. Решите ли да заделяте след като платите сметките си, бъдете сигурни, че няма да спестите нищо.
Естествено, на всеки е трудно да отдели от основния си доход. Ако имате странични приходи, може да отделяте от тях. Всъщност умението да се спестява, без да се лишаваме от основни необходимости, иска дисциплина.

Правило 2:
Насочвайте правилно паричния поток


За да сте сигурни, че ще отделите част от дохода си за спестяване, открийте си отделна сметка за целта. Нека тя да не бъде тази, в която получавате заплатата си, защото рискът да изхарчите уж заделената сума е почти 100%. Основната сметка е за плащане на текущи разходи и чакаме да видим какво ще остане.Това обаче е катастрофално за спестяванията ви.
За целта разкрийте в банка по избор сметка, в която абсолютно всеки месец да прехвърляте малка сума от заплатата.  Заделяйте между 5% и 10% от парите си, в зависимост от възможностите, макар и златното правило на финансистите да е това да е максимумът. Сами преценете каква да е сметката – стандартна, спестовна или друга, но най-добре да не можете да теглите с дебитна или кредитна карта от нея.

Правило 3:
Предоговорете разходите си


Огледайте внимателно разходите си. Помислете има ли нещо, което може да отпадне или да се предоговори. Например имате два малки кредита, които погасявате всеки месец, но е възможно да рефинансирате, да ги обедините и да плащате само един с по-ниска месечна вноска. Не всеки месец, но поне през един свийте разходите на разточителствата, които си позволявате. Спирайте ги отвреме навреме и това ще ви донесе още малко приходи.    

Правило 4:
Следете какво харчите и колко пари остават онлайн


Тъй като вече почти никой не държи пари в джоба и се разплащаме с дебитна или кредитна карта, рискът да харчите повече и да не сте наясно във всеки момент какво е останало в картата, е висок. Затова или си вземете парола за онлайн банкиране от вашия трезор и така следете какво остава в сметката ви, или се абонирайте за пакет есемеси, с които да поучавате редовно съобщения какво сте платили и каква е разполагаемата сума към момента.

Правило 5:
Следете онлайн движението на парите


За да разберете от какво може да се откажете, трябва да проследите разходите си в продължение на месец. На 30-ия ден вижте точно за какво сте плащали и от кои разходи може да се откажете. Много от банките вече предлагат онлайн услуга, която улеснява тази задача.

Правило 6
Спазвайте 30-дневното правило


В днешните условия и навици,  вероятността да увеличите онлайн пазаруването, докато стоите затворени у дома, е по-голяма. Естествено, не са малко случаите, когато след като пристигне поръчката, не само че сте разочаровани от разминаването  в очаквано и реално, а след време разбирате и че конкретната покупка не ви е била съвсем необходима. Ако искате да не хвърляте грешни пари, спазвайте така нареченото 30-дневно правило. В момента, в който ви се прииска да си поръчате поредните ненужни обувки, блуза, дънки или джаджа, сложете покупката в количката и забравете за нея в продължение на 30 дни. Ако след този период все още искате да купите продукта, направете го. Но вече ще знаете, че сте направили обмислен избор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече