Мийте със сапун плодовете и зеленчуците! (Киснете зарзавата 20 минути във вода, съветват експертите)

0

Хората масово се отказват от салатите и избягват да консумират сурови зеленчуци заради опасността от вируса. Все по-малко се купуват зелените салати, краставиците, магданоз и копър. Експерти обаче смятат, че ако третираме правилно зарзавата преди консумация, нямаме повод за тревоги и опасения.


Ето и какво трябва да направим преди да нарежем зеленчука за трапезата. Както преди, при третиране срещу нитрати и пестициди, така и сега е добре зеленчуците да бъдат накиснати поне за 20 минути в студена вода. След това трябва да се измият много добре със сапун, като може да ги търкате с ръка или гъба.

След като изплакнете, можете да сте спокойни, че няма да има проблем. Със сапун може да миете и доматите, и краставиците, и морковите. При марулята най-важно е да бъде по-продължително накисната.  


Другото важно правило е тези плодове и зеленчуци, които имат кора, задължително да се обелят. Това важи например за краставиците и ябълките, ако можете, сваляйте люспата и на домата.
Напоследък някои домакини оставят настрана продуктите, купени в магазина за няколко часа, за да са сигурни, че няма опасност от зараза. Дали това е добре да се прави или не, експертите още не са обяснили. Но ако имате възможност да не консумирате веднага купеното в магазина, то няма лошо и в подобна хранителна превенция, пише „Уикенд“. .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече