Първо в Temi.bg: Оранжерийни производители в писмо до Десислава Танева: Забранете чуждия внос на зеленчуци

0

Въпрос на седмици е българският пазар тотално да се срине, са категорични производителите

Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) излизат с отворено писмо до земеделския министър Десислава Танева с настояване за ограничаване на гръцкия внос на свежи зеленчуци, съобщиха за temi.bg от  Асоциацията.  Оранжерийните стопани твърдят, че въведените „зелени коридори“ от ЕП във връзка с извънредните мерки в Европа срещу коронавируса, са позволили в страната да навлязат огромни количества краставици и домати от Гърция и Турция, където временните мерки не позволяват пласирането им на техния пазар.

Така България се оказва спасителен пояс за чуждестранните производители и те внасят на юруш продукция на символично ниска цена, която залива пазари и подбива цената на българското производство.

Вносните зеленчуци от този вид се пласират на българския пазар на цени следно около 1.20 лв/кг без ДДС, докато българската краставица има средна цена от 3.00лв/кг без ДДС. По-този начин вносната продукция срива пазара на българска стока. Българският производител разполага с големи количества качествени зеленчуци, които няма къде да пласира.

Земеделският сезон за оранжерийните производители в България започна още през декември. В началото на март ние вече берем и първата реколта, която обаче нямаме възможност да пласираме на вътрешния пазар на цена, която да покрива себестойността на нашия труд и разходите по производството. Заради ниските температури през последната седмица се налага голяма част от оранжериите в страната да бъдат допълнително отоплявани, което води до по-високи разходи. Ние осигуряваме заетост на редовните работници, които трябва да овъзмездим финансово за положения труд. Без реализирана продукция обаче, това става невъзможно.

Нашата продукция е с доказан произход, съпътстващи документи и прецизни анализи за вредни остатъци от пестициди. Вносната, по наше мнение, е със съмнителен и недоказан произход за качество. За пример ще посочим Директивата, която забранява в България използването на препарати за растителна защита, внесени от Турция. Свидетели сме обаче как в страната ни се внасят свежи зеленчуци именно от югоизточната ни съседка. Така българският потребител консумира продукция с неясен произход и наясно третиране“, обобщава ситуацията в бранша Иван Кабуров, член на НАПОП.

Оранжерийните производители ще настояват през Правителството и Земеделското министерство да задължи големите търговски вериги в страната да предлагат предимно българска зеленчукова продукция и да провеждат информационни кампании, насърчаващи българското качество.

Акцент в искането е и да се засили контролът от страна на МЗХ, Държавен фонд „Земеделие“, БАБХ и НАП върху дейността на тържищата, борсите за свежи плодове и зеленчуци и градските пазари. По този начин ще се осъществява стриктен контрол върху качеството и произхода на предлаганата продукция, са категорични оранжерийните стопани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече