Туроператорите са в колапс заради пандемията

0

Държавата разработва кризисна рекламна стратегия за туристическия бранш

Българските туроператори се озоваха в неочакван колапс месец след въвеждането на извънредното положение в страната и като цяло в света, показа репортерска проверка на temi.bg. Почти 70% от пътуванията зад граница са анулирани, други 20% все още се колебаят как да постъпят, но по-скоро клонят към отказ от пътуване в близките месеци. Само 10% от клиентите са склонни да презаверят ваучерите си и да запазят платените оферти.

Основният проблем идва от факта, че всеки един от пътниците, пожелал анулация на пътуването си, иска да му бъдат върнати парите. Това за туроператорите е невъзможно, тъй като те вече са се разплатили с авиокомпании, хотели и други контрагенти.

В шах от създалата ситуация са и туристическите фирми с наземен транспорт. Повечето от тях са закупили нови антобуси на лизинг, като вноските се покриват предимно от оборота. Такъм реално към момента няма, не се очаква и в близките месеци да има. Авиопревозвачите са изпаднали в същата ситуация, тъй като пътуващите намаляват с всеки изминал ден заради пандемията от коронавирус по света. Много от авиокомпаниите вече прекратяват, извозват се последните пътници  и си ги прибират  – кой откъдето е дошъл. Обявяват, че след като приключат тази процедура, ще спрат да изпълняват външни линии.

Туроператорът, когато няма туристи, той не може да влияе на пазара, което ще доведе до несъстоятелност много малки туристически фирми.

По информация на туроператори най-голяма е психозата на европейския пазар – повечето туристи с ранни записвания си искат депозитите. Много правителства предупреждават за ограничаване на пътуванията в чужбина. В бранша има голямо напрежение заради рязко намалелите записвания за сезона. Вероятно няма да се стигне до нулева година за туризма, но засега са спрени всякакви резервации и записвания за летния туристически сезон.

Експерти в бранша алармират, че дo 50 милиoнa cлyжитeли в тypиcтичecĸaтa индycтpия в cвeтa мoжe дa ocтaнaт бeз paбoтa пopaди пaндeмиятa oт ĸopoнaвиpyc. Така пpeз 2020 г. бpoят нa пътyвaниятa пo cвeтa мoжe дa нaмaлee c 25%.

Спасителният пояс към туризма в България преди дни бе хвърлен от Министерството на туризма.  Според министър Николина Ангелкова все още е възможно, макар и с късен старт, да има летен сезон. По думите й, по време на извънредното положение отпада клаузата туроператорите в 14-дневен срок да възстановяват сумата заради отмяна на пътуване. За тази цел, министерството на туризма и КЗП разработват предложение за ваучери за Към момента в старт е разработването на кризисна рекламна стратегия за туристическия бранш.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече