Доказано! Човек зарази котка с COVID-19

0

И две кучета в Хонконг дадоха положителни тестове за вируса

Ветеринарният факултет към университета в Лиеж потвърди случай на котка с коронавирус, обяви Стивен ван Гухт, председател на научната комисия за коронавируса към правителството, информира „Политико“.

Експертът поясни, че стопанинът е заразен с коронавируса и котката е била в близък контакт със собственика. Една седмица, след като стопанинът развил симптоми, котката имала проблеми с дишането, а също диария и повръщане. Важно е да се подчертае, че това е изолиран случай и че няма индикации да се случва често, отбеляза Гухт и допълни, че в този случай котката е жертвата на вирусно заболяване, предадено от човека.

По-рано този месец две кучета в Хонконг дадоха положителни тестове за вируса, но не показаха каквито и да било симптоми на заболяването.

Въпреки че тези новини индикират за предполагаем нов начин за предаване на вируса, те не предполагат, че домашните любимци могат да заразят своите собственици, се казва в прессъобщение на Белгийската федерална агенция.

До ден днешен не съществуват данни, според които вирусът да се предава от домашни любимци към хора“, допълват от агенцията. И в трите случая най-вероятно стопаните са заразили животните, а не обратното. Въпреки че рискът е малък, експертите изразяват опасение дали дадено животно не може да се зарази и да стане преносител. Дори и това да се случи, рискът за зараза ще е много по-нисък в сравнение с предаването на COVID-19 между хората.

Домашните любимци трябва да стоят настрана от болните доколкото е възможно. Ако смятате, че животинчето може да се е заразило, свържете се с ветеринарен лекар. Тъй като на този етап кучетата и котките изглеждат до голяма степен незасегнати от вируса, се смята, че те ще се възстановят безпроблемно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече